Cine este Vera Jourova, noul comisar european pentru Justitie, vorbitor de limba romana

Duminica, 14 Septembrie 2014, ora 10:06
23083 citiri
Cine este Vera Jourova, noul comisar european pentru Justitie, vorbitor de limba romana

Ministrul ceh al Dezvoltarii, Vera Jourova, este noul comisar european pentru Justitie, Drepturi fundamentale si Cetatenie, inlocuind-o astfel pe luxemburgheza Viviane Reding. Jourova este vorbitoare de limba romana, traind mai multi ani in tara noastra.

In varsta de 50 de ani, Jourova isi va prelua portofoliul european pe 1 noiembrie, sub conducerea noului presedinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Corina Cretu, comisar european: Ce portofoliu a obtinut Romania

Fosta social-democrata, actual ministru al Dezvoltarii

Nascuta in oraselul Trebic, din sudul Cehiei, Vera Jourova este divortata, avand un baiat si o fata. Este avocat si om de afaceri, si a studiat la Facultatea de Arte de la Universitatea Carolina din Praga, precum si la Facultatea de Drept de la aceeasi universitate, se arata pe site-ul Guvernului ceh.

In anul 1991 a fost director adjunct la Centrul Civic Cultural din orasul natal, apoi a activat in Consiliul Municipal al orasului, dupa care, incepand din anul 2000, a lucrat intr-o firma de consultanta in domeniul resurselor umane, dezvoltarii regionale, politicii economice si proiectelor fondurilor europene.

Intre anii 2001 si 2003 a fost sef al biroului de dezvoltare regionala din Vysocina, dupa care s-a ocupat de integrarea europeana la Ministerul pentru Dezvoltare Regionala, unde a fost si viceministru, Cehia aderand la Uniunea Europeana in luna mai 2004. Incepand cu anul 2006 a activat in consultanta in domeniul fondurilor europene.

A condus echipa de negociere pentru fondurile europene, cu Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii. A fost consultant in acest domeniu nu doar in Cehia, ci si in Rusia si in tarile baltice si in cele balcanice, inclusiv in Romania.

Inainte de anul 2011 a facut parte din Partidul Social Democrat al Cehiei, dupa care a trecut la formatiunea de centru-dreapta ANO 2011, al carei vicepresedinte este din luna martie 2013 si care detine aproximativ un sfert din locurile din Camera Deputatilor si 4 din cei 21 de europarlamentari, iar din luna noiembrie 2013 este deputat in Parlamentul Cehiei. A candidat ca independent si la europarlamentarele din anul 2009.

Incepand din luna ianuarie 2014, este ministru al Dezvoltarii in Guvernul de coalitie Bohuslav Sobotka, liderul social-democratilor cehi, investit in functie in aceeasi zi cu Jourova.

Isi dorea portofoliul european primit de Romania

Avand in vedere experienta sa vasta in domeniul fondurilor europene si al dezvoltarii regionale, Vera Jourova si-ar fi dorit portofoliul Politici Regionale, care a fost primit de Romania. In prima ei reactie, Jourova a admis in mod deschis dezamagirea ei, exprimandu-si regretul ca a pierdut mandatul pentru politici regionale, potrivit Radio Praga.

Dezamagire in Cehia dupa ce Romania a primit Politici Regionale

Ea si-ar fi dorit eventual portofoliul Transporturilor, pe care Guvernul Cehiei il considera "a doua cea mai buna optiune". De altfel, in Cehia, primirea portofoliului Justitiei a fost privita cu dezamagire, atat de catre Opozitie, cat si de catre presedintele Milos Zeman.

Intr-un alt interviu pentru televiziunea ceha, Jourova a mai renuntat la sentimentul de dezamagire, incercand sa vada si partea plina a paharului. "Justitia este un portofoliu puternic si in acelasi timp interesant pentru ca, intr-un fel sau altul, se adreseaza vietii de zi cu zi a tuturor cetatenilor europeni", a spus aceasta.

Vorbitoare de limba romana

Noul comisar european pentru Justitie este vorbitoare fluenta de engleza si rusa, recunoscand ca stie si limba romana, insa a precizat zambind ca nu i-ar placea sa fie testata la aceasta disciplina, scrie Ceske Noviny.

Cunostintele de limba romana ale ministrului ceh au fost dobandite in urma unei perioade de cinci ani in care a sustinut prelegeri in Romania si a lucrat in calitate de consilier al mai multor ministri ai Fondurilor Europene.

Un ministru ceh stie romana: Romanii incearca mult, dar...nu sunt buni la fonduri europene

Juorova a spus insa ca indrazneste sa rosteasca doar cateva fraze si propozitii simple in romana si a precizat ca ii plac Romania si locuitorii sai.

"Imi plac romanii. Stiu ca au incercat mult, insa, sincer, nu sunt buni la fonduri", a spus inlocuitoarea lui Viviane Reding in functia de comisar european pentru Justitie, portofoliu aparut in anul 2010, dupa impartirea vechiului domeniu al Justitiei, Libertatii si Securitatii, cel de-al doilea fiind cel de Afaceri Interne.

Viviane Reding a fost primul comisar european al acestui portofoliu, insa nu si singurul, ea fiind urmata, pentru o scurta perioada de timp, din luna iulie, de Martine Reicherts, dupa ce Reding a candidat la alegerile europarlamentare din luna mai si a castigat un mandat in Parlamentul European.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Vera Jourova comisar european Justitie, #noul comisar european Justitie, #Jourova limba romana, #comisar european Justitie limba romana , #Comisia Europeana