Comisia Europeana, acuzata ca "a gafat grav" privind libertatea presei in Romania

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 23:41
2922 citiri
Comisia Europeana, acuzata ca "a gafat grav" privind libertatea presei in Romania

Comisia Europeana (CE) a fost acuzata ca "a gafat grav" cand a mentionat in raportul MCV din ianuarie presiuni exercitate de presa din Romania asupra unor persoane din Justitie si a cerut revizuirea standardelor existente in domeniu, in cadrul dezbaterii cu tema "Libertatea presei - o amenintare la adresa justitiei?", organizata miercuri de eurodeputatele Norica Nicolai si Renate Weber in Parlamentul European (PE).

"Noi am decis sa avem aceasta dezbatere aici la Bruxelles pentru ca ulterior sa ridicam o problema de conduita si de atitudine a Comisiei fata de Romania. Intelegem sa fim monitorizati deocamdata pe justitie, dar doar pe justitie, nu si pe alte institutii care tin de libertati si drepturi fundamentale", a declarat dupa dezbatere lidera delegatiei PNL din PE, Norica Nicolai.

La discutii au participat si directorul Federatiei Europene a Jurnalistilor, Marc Gruber, fondatorul Organizatiei Media pentru Europa de Sud-Est (SEEMO), Jorgos Papadakis, experti si jurnalisti din Romania, eurodeputati din PNL, PSD si PDL.

"Cred ca una din cauzele pentru care am ajuns la aceasta disputa nu tine neaparat de standardele in care CE isi desfasoara activitatea, ci tine foarte mult de o lipsa crasa de educatie, de viziune, de onoare si de standarde a unei clase politice care incearca sa manevreze si sa utilizeze si presa, si Justitia, asa cum ii convine", a mentionat Norica Nicolai in cadrul dezbaterii.

Eurodeputata a adaugat ca se astepta ca institutia care impune standardele, respectiv CE, "sa aiba standarde de onoare, de eficienta, de compententa, mult mai oneste".

"Standardul pe care-l promoveaza in dezbaterea cu Romania, nu si in cea cu Ungaria, care se afla in pozitia de a incalca articole din Tratat, dovedeste un clar partizanat politic si lipsa de viziune", a acuzat Norica Nicolai.

Renate Weber a precizat, la randul sau, ca este absurd sa i se ceara doar presei sa-si nuanteze pozitiile, cand acest lucru ar trebui sa li se ceara si judecatorilor, si politicienilor. Ea s-a declarat foarte deranjata de lipsa comisarului european pentru justitie si drepturi fundamentale, Viviane Reding, de la dezbaterea privind MCV organizata recent in plenul PE.

"Am avut o dezbatere in plenul PE pe metodologia MCV-ului, eram cvasiconvinsa ca dna comisar Reding, cea care are direct in portofoliul sau supervizarea acestui mecanism, va fi prezenta. Nu a fost. De altfel, dna Reding, ori de cate ori am invitat-o la Comisia LIBE, nu a venit. Cateodata ma gandesc ca poate oamenii nu raspund pentru ca se simt prost ca au facut ceva care nu e OK si de aia trimit pe altul la inaintare sa incaseze eventualele critici, pentru ca eu as prefera sa nu ma expun stiind ca nu este foarte in ordine ce-am facut.

Pentru ca, sincer, pe chestia asta CE a gafat rau de tot. Eu va spun, cand am avut discutii la mine, in grupul politic, in ALDE, toti colegii se uitau inmarmuriti. Nu le venea sa creada ca CE si-a depasit atat de mult mandatul pe care-l are", a spus Weber.

Eurodeputata a adaugat ca va folosi prilejul dezbaterii din plenul PE din luna mai asupra raportului pe care l-a intocmit privind standarde minime pentru libertatea presei in UE pentru a aborda si chestiunea mentiunii privind presa din raportul MCV.

Inca o scrisoare pentru Reding

"Dar pana atunci vom mai avea grija sa-i mai trimitem dnei Reding inca o scrisoare, cu punctele de vedere exprimate astazi aici si sa-i cerem inca o data explicatii, pentru ca asa mi se pare firesc, cu privire la ce anume figureaza in acest raport.

De vreme ce propun aceasta recomandare au si un follow-up, stiu care este substanta a ceea ce se va intampla?", a mai spus Renate Weber.

La randul ei, Norica Nicolai a precizat ca "pornind de la raportul Weber noi vom propune ca in PE sa aiba loc o dezbatere privind libertatea presei, relatia dintre presa si institutii in statele membre, dar si cu Comisia".

Eurodeputatul Theodor Stolojan, liderul delegatiei PDL din PE, a tinut sa precizeze ca dezbaterea nu a fost una oficiala intr-o comisie a PE, ci una desfasurata in spatiul PE, "care putea foarte bine sa se tina in Romania sau in orice spatiu din Bruxelles".

"Sigur, ca de obicei, cand aduci in discutie o problema cu specific romanesc, e o dezbatere intre noi romanii. Si, parerea mea este ca acest lucru ar trebui sa se intample in Romania si nu aici", a spus Stolojan.

In ceea ce priveste acuzatia ca executivul comunitar a gresit cand a inclus o serie de recomandari privind presa in raportul MCV, Theodor Stolojan a precizat ca in Consiliul UE s-au adoptat concluzii privind MCV in unanimitate.

"Toti ministrii care au participat, inclusiv ministrul roman, au fost de acord cu raportul MCV fara sa ridice obiectii cel putin pentru partea in care raportul se referea la mass-media din Romania. Eu am spus mereu: libertatea presei nu poate fi pusa la indoiala si daca ar fi cineva care sa analizeze si sa ia o serie de masuri atunci cand exista derapaje in mass-media ar fi bine ca acest lucru sa fie facut de asociatia ziaristilor", a conchis Stolojan.

Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului de Resurse Juridice, care a participat la dezbatere, a declarat ca refuza sa creada ca independenta sistemului judiciar poate fi lezata de mass-media, indiferent de campaniile mediatice care se deruleaza la un moment dat.

Ea a apreciat ca, in opinia sa, referirea la presa din raport este 'absurda' pentru ca nu exista termeni de interdictie cand vine vorba de drepturi si libertati fundamentale.

"Nu poti sa interzici unui ziarist, la modul absolut, sa-si faca meseria. Poti sa nuantezi, iar limitele libertatii de exprimare ni le da CEDO. Ne asteptam la mai mult profesionalism din partea CE, respectiv a celor care au intocmit acest raport. Este periculos, pentru ca daca dumnealor au folosit acesti termeni in cunostinta de cauza, inseamna ca ne aflam intr-o alta Uniune, care nu mai este un spatiu al libertatilor, ci unul al constrangerilor", a mai spus Georgiana Iorgulescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Comisia Europeana libertate presa Romania, #Raport MCV presa Romania , #Comisia Europeana