Comisia Europeana avertizeaza Romania cu privire la siguranta energetica a cladirilor

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 17:07
1741 citiri
Comisia Europeana avertizeaza Romania cu privire la siguranta energetica a cladirilor
Foto: Arhiva

Comisia Europeana a anuntat, joi, un infringement impotriva Romaniei si Cehiei pentru ca nu au furnizat informatii cu privire la implementarea Directivei 2010/31/EU referitoare la eficienta energetica a cladirilor.

Comisia Europeana cere Romaniei si Republicii Cehe sa ii notifice toate masurile de transpunere a Directivei, care trebuia sa fie transpusa in legislatia nationala pana la 9 iulie 2012.

Daca Romania si Cehia nu isi indeplinesc obligatia legala in termen de doua luni, Comisia ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat al CE.

Potrivit Directivei 2010/31/EU, statele membre trebuie sa instituie si sa aplice cerinte minime privind performanta energetica a cladirilor si sa se asigure ca este realizata certificarea performantei energetice a cladirilor. Totodata, documentul prevede realizarea unor inspectii periodice a sistemelor de incalzire si de aer conditionat.

De asemenea, Directiva solicita statelor membre sa se asigure ca, incepand din 2021, toate cladirile noi vor fi "cladiri cu consum de energie aproape zero".

CE a trimis Romaniei patru observatii privind incalcarea legislatiei UE

Comisia Europeana a adoptat, joi, 108 decizii impotriva statelor membre, printre care se numara 12 avize motivate si 5 sesizari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Astfel, CE a decis sa trimita Germania in fata Curtii din cauza unei lacune din legislatia nationala privind accesul la justitie in probleme de mediu si Polonia pentru implementarea incorecta a prevederilor Directivei 2004/18/CE privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice de lucrari, bunuri si servicii.

Bulgaria este trimisa in fata CJUE pentru ca nu a asigurat protectia unor habitate unice si specii importante, iar Spania pentru ca nu a aplicat in integralitate directiva UE care stabileste norme de baza privind protectia sanatatii si securitatii lucratorilor in ceea ce ii priveste pe membrii Garzii Civile.

Totodata, Comisia Europeana a considerat ca Belgia nu respecta in integralitate prevederile Protocolului privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene in ceea ce priveste scutirile fiscale aplicabile institutiilor Uniunii, si a decis sa sesizeze Curtea, la recomandarea vicepresedintelui CE responsabil de relatiile interinstitutionale si de administratie, Maros Sefcovic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Comisia Europeana cladiri Romania, #Cehia Romania infringement CE, #siguranta energetica cladiri Romania , #Comisia Europeana