Ziare.com

Comisia Europeana da in judecata Romania din cauza unui iaz cu deseuri toxice

de Alex Varzaru
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 17:38

   

Comisia Europeana da in judecata Romania din cauza unui iaz cu deseuri toxice
Comisia Europeana a dat in judecata Romania pentru esecul acesteia de a respecta legislatia europeana in legatura cu deseurile toxice de la iazul Busneag, din Moldova Noua, provenite din extragerea minereurilor.

Iazul, in suprafata de 102 hectare, contine deseuri provenite din extragerea cuprului si zincului din exploatarile miniere din aceasta regiune, si este in prezent aproape abandonat, arata europa.eu.

Iazul este o sursa majora de poluare si de imprastiere a prafului toxic care reprezinta o amenintare puternica pentru sanatatea oamenilor si pentru mediu.

Din cauza gravitatii riscurilor din acest caz, la recomandarea comisarului polonez pe Mediu, Janez Potocnik, Comisia a decis sa dea in judecata Romania la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, in vederea remedierii rapide a situatiei.

Comisia a deschis procedurile de infringement impotriva Romaniei in legatura cu aceasta problema impreuna cu o nota de instiintare oficiala in octombrie 2012, urmata de o motivare in februarie 2014.

Ca raspuns, Romania a fost de acord ca Bosneag a ramas o sursa de poluare in perioadele in care vremea prezinta intensificari ale vantului si a recunoscut necesitatea unor masuri de remediere. In timp ce anumite masuri au fost propuse de Romania, nu a fost luata nicio masura practica.

Potrivit legislatiei europene, statele membre al UE sunt obligate sa se asigure ca deseurile miniere sunt depozitate fara periclitarea sanatatii oamenilor si fara deteriorarea mediului, a apei, aerului, solului, faunei si florei.

Statele membre trebuie sa ia masurile necesare pentru interzicerea abandonului, a aruncarii sau a depozitarii necontrolate a deseurilor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1588 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

dupa ce ne-au saracit in ultimii 7 ani

astia vor sa le platim si amenzi, nue bani se poate si in natura?

 

albacazapada,

te oferi voluntar?

Cine ?

Dar cine a fost (si este) proprietarul exploatarilor miniere respective ?

Imi pare imoral ca unii sa faca beneficii iar toti ceilalti sa plateasca pentru daunele ce le-au facut. Nu Romania (adica toti contribuabilii romani), ci proprietarii respectivi trabuiesc pusi la plata.

 

Proprietarul e statul roman .

Incercarile de privatizare au esuat.

Toti ?

In cazul in care nu a fost privatizata, zona este proprietatea unei Regii (a neferoaselor de exemplu). Aceasta trebuie sa raspunda si nu intreaga suflare romaneasca (brutari, ciocli, barcagii, etc.) care nu are nimic de impartit cu conducatorii respectivei regii.

A inceput exploatarea aurului si nu mi-am dat seama ?!?!?

Viorele, Europa te sperie?
Iar ne trag astia rai o amenda usturatoare?
Doamna Plumb (nu stiu cum pote purta un asemenea nume) ce spune?
Dar Firea?
Dar Creata? Care este acolo ca sa te apere de scurt-circuit?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor