Comisia Europeana increzatoare in eforturile Romaniei de a adera la Schengen

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 22:07
2429 citiri
Comisia Europeana increzatoare in eforturile Romaniei de a adera la Schengen
Foto: clujtoday.ro

Comisia Europeana este increzatoare ca Romania si Bulgaria vor face tot ce le sta in putinta pentru a-si atinge obiectivul de a adera la Schengen in termenul pe care si l-au propus - martie 2011, a declarat, vineri, Michele Cercone, purtator de cuvant al comisarului pentru Afaceri Interne.

Comisia sprijina in totalitate eforturile intreprinse de Romania si Bulgaria pentru a adera la data pe care si-au propus-o, martie 2011, a spus Cercone.

"Ca de obicei, aderarea la spatiul Schengen se bazeaza pe realizari concrete, de pilda Romania si Bulgaria vor trebui sa dovedeasca ca au indeplinit toate conditiile pentru aplicarea deplina a aquis-ului Schengen", a precizat purtatorul de cuvant al comisarului Cecilia Malmstrom.

Evaluarile pentru Schengen in cazul Romaniei si Bulgariei nu s-au incheiat, prin urmare este prematura aprecierea stadiului pregatirii lor, a mai declarat Michele Cercone.

Comisia Europeana participa doar ca observator in evaluarea stadiului de pregatire a unui stat in vederea aderarii la Schengen, a subliniat Michele Cercone. Evaluarile sunt intreprinse de experti ai statelor membre, iar rapoartele lor sunt prezentate grupului de lucru pentru evaluare si formeaza baza deciziei pe care o va lua ulterior Consiliul, cu unanimitate de voturi, dupa consultarea Parlamentului European.

Franta confirma ca nu ne vrea in Schengen din martie 2011

Raspunsul Comisiei Europene intervine dupa ce Franta a anuntat oficial ca doreste amanarea aderarii Romaniei la Schengen cel putin pana dupa raportul CE privind progresele in justitie si lupta anticoruptie.

Pierre Lellouche, secretarul de stat pentru afaceri europene al Frantei, a declarat miercuri, in fata comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Nationala, ca Franta se opune aderarii Romaniei la Schengen in martie 2011, preferand sa astepte raportul din vara al Comisiei Europene cu privire la lupta anticoruptie.

Lellouche, care a spus ca si Olanda este solidara in acest demers, a mai invocat printre argumentele impotrivirii fata de aderarea Romaniei la Schengen controlul deficitar la granita cu R. Moldova, care ar fi determinat de decizia Romaniei de a acorda pasapoarte moldovenilor, de instabilitatea adusa de regiunea separatista transnistreana si de coruptia din Ucraina.

Este pentru prima data cand Franta mentioneaza la nivel oficial argumentul cetateniei acordate moldovenilor si tot pentru prima data se invoca problema transnistreana si coruptia din Ucraina in contextul aderarii Romaniei la Schengen.

Ministerul francez de Externe a confirmat, vineri, ca Franta prefera sa astepte raportul din iulie al Comisiei Europene cu privire la progresele Romaniei in materie de justitie si lupta anticoruptie, inainte de a aproba aderarea tarii noastre la Schengen.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Comisia Europeana Romania Schengen, #evaluare stadiu pregatire , #Comisia Europeana
Comentarii
Poza DUTTY
DUTTY
rank 5
NICI EA NU CREDE CE SPUNE!!!
Poza tr2006
tr2006
rank 5
"...eforturile Romaniei de a adera la Schengen..."