Comisia Europeana sta cu ochii pe noi: Vrea sa scapam de coruptie si nu-i pasa de orientarile politice

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 20:56
9762 citiri
Comisia Europeana sta cu ochii pe noi: Vrea sa scapam de coruptie si nu-i pasa de orientarile politice
Foto: Facebook/Frans Timmermans

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, urmareste cu atentie ce se intampla in Parlamentul din Romania si a subliniat ca Executivul UE nu tine de cont de orientarile politice in actuala situatie din tara noastra, ci vrea sa ajute la eliminarea coruptiei endemice.

"Am urmarit indeaproape situatia incepand de saptamana trecuta. Am notat introducerea OUG 14 pentru a aborda OUG 13. Am notat si ca Guvernul nu va continua cu legislatia contestata. Vom continua sa urmarim cu atentie ce se intampla in Parlamentul roman", a spus oficialul, miercuri, intr-o conferinta de presa organizata dupa o reuniune a Colegiului Comisarilor.

"Sa fiu la fel de clar in aceasta privinta ca si saptamana trecuta, in Parlamentul European: Comisia nu tine cont de orientarea politica in aceasta privinta. Pentru noi, aceasta nu este o discutie politica, nu tinem partea cuiva in afacerile interne din Romania. Este vorba despre a ajuta Romania sa duca la bun sfarsit aceasta lupta foarte, foarte lunga si dificila pentru a scapa de coruptia institutionalizata", a adaugat el.

Ulterior, Timmermans a scris pe Twitter ca Executivul UE este la dispozitia autoritatilor romane, pentru a coopera si cere din nou continuarea luptei impotriva coruptiei.

"Suntem la dispozitia autoritatilor romane. Suntem in dispozitie de cooperare. Dar suntem clari privind continuarea luptei anticoruptie", a scris Timmermans.

Situatia din Romania s-a aflat si pe agenda de discutii avute la Bruxelles de catre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ministrul francez de Externe, Bernard Cazeneuve. Intr-o conferinta de presa comuna cu seful diplomatiei de la Paris, care a avut loc marti, liderul Executivului UE a afirmat ca Romania pare sa fie in curs "de a-si reveni".

Mesajul vicelui CE pentru Melescanu: Vreti sa scapati de MCV? Continuati actiunile anticoruptie!

Melescanu a dus mesajul Guvernului la Bruxelles: Protestatarii vor sa intoarca rezultatul alegerilor

Marti, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a avertizat ca Romania a inregistrat un regres in ceea ce priveste dovedirea ireversibilitatii reformelor, ceea ce este posibil sa fi afectat sansele de ridicare a Mecanismului de Cooperare si Verificare pana la finalul mandatului actualei Comisii Europene, asa cum a promis anterior presedintele CE, Jean-Claude Juncker.

Comisia Europeana, despre promisiunea lui Juncker de a ridica MCV: Romania a inregistrat un regres

De asemenea, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, si prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, au subliniat saptamana trecuta ca lupta anticoruptie trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata, ei precizand ca urmaresc "cu foarte mare ingrijorare" evolutiile recente din Romania.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Comisia Europeana Romania coruptie , #Comisia Europeana