Consiliul Afacerilor Generale al UE saluta adoptarea celor doua Coduri

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 11:23
741 citiri
Consiliul Afacerilor Generale al UE saluta adoptarea celor doua Coduri

Consiliul Afacerilor Generale al UE saluta progresele inregistrate de Romania prin adoptarea noii legi ANI si a Codurilor de procedura penala si civila, subliniind insa ca exista inca probleme in privinta eficientei sistemului judiciar si ca este necesara coordonarea masurilor anticoruptie.

"Consiliul saluta adoptarea Codurilor de procedura penala si civila, pe 22 iunie, precum si progresele in implementarea legilor. Intrarea in vigoare a acestor Coduri, programata in octombrie 2011, va reprezenta o oportunitate importanta pentru o reforma totala a sistemului judiciar", se arata intr-o declaratie a Consiliului Afacerilor Generale, potrivit unui comunicat oficial.

"Directia Nationala Anticoruptie (DNA) continua sa aiba actiuni benefice si constante in investigarea cazurilor de coruptie la nivel inalt. Si Agentia Nationala de Integritate (ANI) are o serie de activitati promitatoare. Consiliul saluta adoptarea rapida de catre Romania a variantei revizuite a legii ANI (...) si asteapta implementarea sa. Eforturile Parchetului General de intensificare a actiunilor impotriva coruptiei incep sa dea rezultate", se mai scrie in comunicat.

Consiliul UE noteaza insa si deficientele semnalate in recentul raport al Comisiei Europene.

"Consiliul saluta rapoartele Comisiei referitoare la progresele Romaniei si Bulgariei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). (...) S-au inregistrat putine progrese reale in privinta eficientei sistemului judiciar, a consistentei jurisprudentei si modului de control in justitie. Resursele umane continua sa fie o mare provocare. De asemenea, lipseste o politica de combatere a coruptiei in diferitele structuri guvernamentale. Sunt necesare imbunatatiri substantiale in sensul eliminarii conflictului de interese. In aceasta privinta, Romania trebuie sa aiba ca obiectiv, pe baza recentelor progrese, imbunatatirea legislatiei achizitiilor publice", continua comunicatul.

M.M.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Reuniune extraordinară la Consiliul European pentru a discuta situația conflictului din Orientul Mijlociu și Ucraina
Reuniune extraordinară la Consiliul European pentru a discuta situația conflictului din Orientul Mijlociu și Ucraina
O reuniune extraordinară a Consiliului European are loc miercuri şi joi, 17 și 18 aprilie, la Bruxelles, pentru a discuta despre viitorul economic al Uniunii Europene, războiul din Ucraina şi...
#consiliul european, #Legea ANI, #noul Cod Penal, #noul Cod Civil , #Comisia Europeana