Ziare.com

Cum a ajuns Romania sa fie chemata in judecata de Comisia Europeana: Guvernele PSD i-au dus cu vorba pe oficialii UE si infractorii pot profita

de Ionel Stoica
Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 07:38

   

Cum a ajuns Romania sa fie chemata in judecata de Comisia Europeana: Guvernele PSD i-au dus cu vorba pe oficialii UE si infractorii pot profita
Romania nu a transpus in legislatia nationala Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, iar acest lucru pune in pericol piata financiara europeana, arata Comisia Europeana.

Acest mesaj apare in cererea de chemare in judecata a Romaniei, proces care se judeca la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Documentul a fost consultat de Ziare.com.

"Din cauza netranspunerii, infractorii pot exploata lacunele juridice din legislatia impotriva spalarii banilor si pot utiliza sistemul financiar al Uniunii in scopul spalarii banilor din activitati ilegale si al finantarii terorismului", se arata in actul citat.

Guvernul nu a facut nimic

Potrivit sursei citate, oficialii romani au informat de cel putin doua ori Comisia Europeana ca vor transpune, in legislatia nationala, Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului. Chiar au avansat doua date certe: decembrie 2017 si mai 2018. Au fost doar vorbe goale transmise oficialilor de la Bruxelles.

Executivul nu a facut nimic pentru a implementa rapid directiva emisa inca din iunie 2015. Desi in intarziere, Guvernul a ales, inexplicabil, calea legislativa cea mai lunga - un proiect de lege care a plecat la Senat abia pe 31 mai 2018. Acolo este si in prezent.

Pe 3 iulie, plenul Senatului a aprobat prelungirea termenului de adoptare tacita de la 45 la 60 de zile, care se calculeaza de la data de 25 iunie 2018.

Citeste si: Pe cine incurca aplicarea Directivei UE privind spalarea banilor? Guvernele PSD au ignorat avertismentele, iar acum Romania e buna de plata

Practic, oficialii europeni si-au dat seama ca sunt dusi cu vorba si ca in realitate Romania nu face nimic in acest sens. In acest context, Comisia Europeana (CE) a anuntat, in iulie 2018, ca a demarat o procedura de infringement impotriva Romaniei in fata Curtii de Justitie a UE, pentru ca nu a implementat directiva.

Comisia a propus impunerea de catre Curte a platii unei sume forfetare, precum si a unor penalitati zilnice pana cand Romania va lua masurile necesare.

La cine era decizia

In perioada 2017-2018, Guvernul a fost condus de trei premieri PSD: Sorin Grindeanu (ianuarie-iunie 2017), Mihai Tudose (iunie 2017-ianuarie 2018) si Viorica Dancila (ianuarie 2018 - prezent).

Potrivit unei declaratii facute de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, institutiile responsabile de elaborarea si promovarea proiectului de lege in acest caz sunt Secretariatul General al Guvernului (SGG), Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) si Ministerul Justitiei (MJ).

In MAE, secretarul de stat Cristian Gabriel Winzer are atributii directe in analizarea si avizarea proiectelor de acte normative care urmaresc transpunerea sau asigurarea cadrului de aplicare directa in legislatia nationala a actelor legislative ale Uniunii Europene.

Citeste si: Urechile surde ale Guvernului PSD: Fostul avocat al Romaniei la CJUE a insistat in van sa transpuna directiva UE. Acum vom plati milioane de euro

Indiferenta timp de doi ani

Dupa cum am aratat, Directiva UE 2015/849 privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului a fost emisa pe 5 iunie 2015. Termenul-limita pentru transpunerea de catre statele membre in legislatiile lor nationale a directivei a fost 26 iunie 2017.

"Pana la expirarea termenului prevazut la articolul 67 al Directivei 2015/849/UE, respectiv 26 iunie 2017, Romania nu a comunicat Comisiei nicio masura nationala de transpunere a directivei", arata Comisia Europeana, in cererea depusa la Curtea de Justitie a UE.

Cum au dus Comisia cu vorba

Oficialii europeni au facut o cronologie a corespondentei purtate cu autoritatile din Romania si arata cum responsabilii de la Bucuresti ii duceau cu vorba.

19 iulie 2017: Comisia i-a comunicat Romaniei scrisoarea de punere in intarziere.

19 septembrie 2017: Autoritatile romane au raspuns la scrisoarea de punere in intarziere si au informat Comisia ca masurile de transpunere urmeaza sa fie adoptate in luna decembrie 2017.

8 decembrie 2017: Comisia a transmis un aviz motivat, prin care a solicitat Romaniei sa comunice masurile de transpunere a directivei intr-un termen de doua luni. Asta dupa ce Romania inca nu comunicase vreo masura de transpunere a directivei.

8 februarie 2018: Romania a raspuns la avizul motivat, informand Comisia ca proiectul de lege care contine masurile de transpunere in dreptul national a Directivei 2015/849/UE va fi aprobat de Guvern in februarie 2018 si ca se estimeaza ca va fi adoptat de Parlament in mai 2018.

19 iulie 2018: Comisia a decis sa sesizeze Curtea de Justitie.

Mesaj dur in cererea de chemare in judecata

Oficialii europeni atrag atentia asupra efectelor pe care le are lipsa transpunerii.

"Faptul ca Romania nu a transpus Directiva 2015/849/UE are drept rezultat ca protejarea eficienta a pietei financiare europene impotriva spalarii banilor si a finantarii terorismului nu este garantata in acest stat membru. Lipsa transpunerii pune deci in pericol piata financiara europeana", arata Comisia Europeana, in cererea de chemare in judecata.

Trebuie spus ca, intre timp, ca urmare a dezvaluirilor din investigatia Panama Papers si a atacurilor teroriste din Europa, CE a propus deja alta directiva, care a intrat in vigoare in 9 iulie 2018 si pe care statele UE trebuie sa o implementeze pana pe 10 ianuarie 2020.

Comisia mai arata ca lipsa transpunerii poate impiedica o cooperare transfrontaliera eficace dintre autoritatile competente din Romania si din alte state membre, "in conditiile in care directiva prevede norme consolidate referitoare la cooperarea si schimbul de informatii dintre autoritatile competente si in special dintre unitatile nationale de informatii financiare."

"Infractorii pot exploata lacunele juridice"

"Lipsa transpunerii Directivei 2015/849/UE afecteaza deci in mod direct piata financiara europeana, intrucat, datorita netranspunerii, infractorii pot exploata lacunele juridice din legislatia impotriva spalarii banilor si pot utiliza sistemul financiar al Uniunii in scopul spalarii banilor din activitati ilegale si al finantarii terorismului.

Aceasta are un impact direct asupra investitorilor entitati corporative si individuali, precum si asupra tuturor cetatenilor in calitate de participanti la piata financiara, intrucat pune in pericol integritatea, functionarea corespunzatoare, reputatia si stabilitatea sistemului financiar si face ca piata interna sa devina mai vulnerabila la riscul spalarii banilor si al finantarii terorismului", explica oficialii de la Comisia Europeana.

In concluzie, arata Comisia, lipsa transpunerii Directivei 2015/849/UE afecteaza in mod direct piata financiara europeana, investitorii entitati corporative si individuali, precum si toti cetatenii, in calitate de participanti la piata financiara.

Solicitarea

Comisia Europeana cere magistratilor de la la Curtea de Justitie a UE sa constate ca Romania si-a incalcat obligatiile care-i reveneau in acest caz.

Sa oblige Romania la plata unor penalitati pe zi de intarziere pentru incalcarea obligatiei de comunicare a masurilor de transpunere a Directivei 2015/849/UE in cuantum de 21.974,40 euro/zi de la data pronuntarii hotararii in prezenta cauza.

Sa oblige Romania la plata unei sume forfetare, bazate pe un cuantum zilnic de 6.016,80 euro, inmultit cu numarul zilelor care s-au scurs incepand din ziua urmatoare expirarii termenului de transpunere stabilit in directiva in cauza pana la data indeplinirii obligatiilor de catre Romania, sau, in lipsa indeplinirii obligatiilor, pana la data pronuntarii hotararii de catre Curte, sub rezerva depasirii sumei forfetare minime de 1.887.000 euro.

Sa condamne Romania la plata cheltuielilor de judecata.

Guvernul se mai roaga de o pasuire

Agentul guvernamental al Romaniei la Curtea de Justitie a UE, Radu Cantar, subsecretar de stat in MAE, a trimis o scrisoare Comisiei Europene in care cerea o pasuire pana in octombrie 2018 a adoptarii Legii pentru prevenirea spalarii banilor, potrivit Hotnews.

Scrisoarea a fost trimisa pe 23 august 2018, dupa chemarea in judecata a Romaniei.

"Autoritatile romane doresc sa asigure Comisia ca au in vedere obligatia de a nu aduce atingere obiectivelor directivei prin masurile pe care acestea le iau pana la intrarea in vigoare a cadrului normativ pentru transpunerea Directivei 2015/849/UE.

Fata de aceste noi elemente invederate, autoritatile romane doresc sa adreseze Comisiei rugamintea de a le acorda ragazul de timp pana la jumatatea lunii octombrie a.c. pentru a adopta si publica in Monitorul Oficial al Romaniei proiectul de Lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative", scrie Radu Cantar catre Bruxelles.

Misiva in limba romana are ca destinatari doi importanti oficiali din CE: comisarul european pentru Justitie, Vera Jourova (Cehia), si secretarul general al Comisiei Europene, Martis Selmayr (Belgia), care au in grija un dosar foarte sensibil pentru Romania, Mecanismul pentru Cooperare si Verificare pe Justitie.

USR: PSD a avut alta prioritate

USR a acuzat ca aceasta tergiversare a avut ca scop sa nu-i supere pe liderul PSD, Liviu Dragnea, si pe baronii locali si arata cu degetul catre firma Tel Drum.

"In baza Directivei, firmele cu actiuni la purtator, asa cum a fost si Tel Drum pana de curand, vor fi interzise! Termenul limita pentru transpunerea directivei era luna iunie, dar pentru PSD a avut prioritate subminarea independentei Justitiei", acuza USR.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11283 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Minciunile lui Dragnea, ale premierei Vasilica si ale Sinistrului de

Injustitie Putorel nu mai fac iluzie in Uniunea Europeana, in parlamentul european sau in cancelariilor statelor europene. Puteti sa va mintiti intre voi cat vreti, la noi nu mai tine cu fofarlica.

 

Nu-i bai, Putorel si Veorica o sa-i duca pe europeni cu zaharelul :)

Europenii nu sunt atat de inteligenti ca haita ciumei rosii.
O sa vedeti ca Europa va plati bani Rromaniei :)

 

daca se punea in aplicare, Dragnea era dupa gratii acum...

asa insa mai poate fura camarila Dragnea-Valco cu slugile ciordache-nicolicea-firea-pandele-dancila

Pai vezi,

De aia trebuie sa stea ei acolo si voi in opozitie. Trebuie sa stii sa umbli si cu zaharelul.

Daca Romania plateste un euro penalizare,sa fie imputat vinovatilor!

Este evident ca tergiversarea adoptarii regulamentelor europene,care include anularea
"actiunilor la purtator"o cale excelenta de ascundere a profitorilor furturilor de la Belinda ,unde dragnev este beneficiarul infractor,are din nou o destinatie precisa!
Romanii nu trebuie sa plateasca nici un euro penalizare din banul public!
Fapta sa devina penala,daca se ajunge la penalizari,inclusiv pentru parlamentarii vinovati si membrii guvernului ,daca este cazul!Teo

Directiva a fost amanata de isteria si minciunile PNL si nu numai!

Ce abera Citu, asa zisul economist al PNL, acum cateva luni: ))

"PSD acopera gaura la buget cu banii romanilor din Diaspora! Dragnea si PSD au pus ochii si pe banii romanilor din Diaspora. Sumele peste 1.000 de euro urmau sa fie confiscate daca nu erau justificate cu documente. Chiar si cel care detine doar cu numele pozitia de ministru al finatelor publice ne asigura ca nu se grabesc cu o astfel de lege. Au mintit! A cata oara? Joi, la cateva saptamani dupa aceste asigurari, in sedinta de Guvern a fost aprobata hotararea de guvern care confisca banii romanilor trimisi in tara daca nu sunt jutificati cu documente. Au facut o singura 'concesie'. Pragul este acum de 2000 de euro", a scris sambata pe Facebook senatorul PNL Florin Citu.

Acesta a adaugat ca liderul PSD, Liviu Dragnea, si "gasca lui" ar trebuie sa raspunda personal, nu numai politic, pentru luarea unor asemenea masuri.

"Implicit, toti romanii care trimit bani acasa sunt considerati infractori... daca nu dovedesc cu acte ca nu sunt. Ironic nu? PSD-istii striga in gura mare zilnic despre prezumtia de nevinovatie, regula care sa se aplice se pare doar PSD-istilor. Cand este vorba de restul romanilor, toti suntem infractori si teroristi pana ne demonstram nevinovatia. Asta este ordinul dat de Liviu Dragnea institutiilor de forta pe care le controleaza, in special ANAF. Sunt disperati. Nu au bani de pensii si salarii si atunci iau bani de pe unde pot. Doar sa nu fie de la investitori pentru ca acestia au inteles cu ce hoti lucreaza si au dublat si chiar triplat dobanzile. Acum vor banii trimisi de romani in tara, iar din iulie vor lua banii de la Pilonul 2 de pensii. Acesti politicieni, Dragnea si gasca lui, trebuie sa raspunda personal, nu doar politic", a completat Citu.

Proiectul de lege aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, proiectul de lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative pentru transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2015/849 privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului."

 

Mai nene esti bine?

Tu chiar pricepi despre ce e vorba in propozitie? Inteleg ca ii iubesti tare pe psdei si pe tartorul lor (inca) sef, dar sa ajungi sa dai vina pe altii cand treaba a cam clara nu mai e diversiune, e simpla nebunie.
Deci sa fie clar: 19 iulie 2018: Comisia a decis sa sesizeze Curtea de Justitie.
De ce? "Pana la expirarea termenului prevazut la articolul 67 al Directivei 2015/849/UE, respectiv 26 iunie 2017, Romania nu a comunicat Comisiei nicio masura nationala de transpunere a directivei"
Adicalea ai tai au mai avut un an la dispozitie ca sa puna in practica dispozitia. E clar pana aici? Ah, zici ca au hotarat acum sa aplice???? Pai nene a trecut termenul asa ca ia sa plateasca ai tai banii , nu sa ii scoata UE de la romani ca pe cei 21de milioane de euro ai lu' teldrum (care sti al cui e) si cam asta e...
Pricepi sau ai nevoie de desene?

am intalnit in America un fost procuror care

(venit cu "greencard")
care a fi vrut sa trimita in SUA niste bani obtinuti prin spagi de unii judecatori.
La vremea aceea nu mi-a venit sa cred ca pot exista astfel de interese.

Ce vedem noi acum !??
Va trebui sa platim ca stat smekeriile politicienilor.

merinov: daca esti maroniu la gura si puti, asta inseamna...

... ca nu ai mancat dulceata cde trandafiri, asa cum zici tu aici. Cum sa minti in halul asta, cand evidenta te plezneste peste fata?
- Nu te-ai saturat sa minti pe firimituri? Ia-ti un job demn, omule-troll!

bai piine-n buzunare

"In baza Directivei, firmele cu actiuni la purtator, asa cum a fost si Tel Drum pana de curand, vor fi interzise! Ce dreeaq e asa greu de inteles ba creier de plastelina?!

@cucu

Sunteti "cucu" rau de tot!
Ineptia cu impozitarea sau confiscarea banilor diasporenilor care tin din munca lor milioane de mosi si babe,care voteaza bezmetic cu PSD,in timp ce oficial,atat in USA cat si in UE, ai dreptul sa calatoresti cu zece mii dolari,respectiv euro ,Cash FARA SA-I DECLARI,a dovedit cat de incompetenti sunt actualii guvernanti ai mafiei PSD-ALDE!
Ura lor fata de diasporeni,baga in faliment tara si aduce in pragul mizeriei milioane de romani!
Personal,nu mai transfer bani in Romania,cat timp mafia inepta PSD-ALDE sunt la putere!
Tara este pa marginea prapastiei financiare si in curand disperati PSD-ALDE vor bloca banii romanilor din conturile din tara!
Priviti la ce s-a intamplat in Grecia,Cipru si se intampla in prezent in Turcia!
Diasporeni,temporar,nu mai transferati bani in Romania,sufocati mafia PSD-ALDE,pana cand vor fi fugariti pe strazi de cei care,din prostie i-au votat!Teo

Nimic despre coruptia la angajari

Si ocuparea locurilor bune de munca sau de conducere prin coruptie si ciripeala. Sau despre cum se distribuie bursele in facultati.
La noi oricate facultati si specializari ai avea daca nu esti nepotul cuiva esti tot somer sau condamnat la emigrare, in timp ce analfabetii sunt directori.

 

@cozmin 09.52

- cozmine , ti se'ntampla vreodata sa citesti titlu' articolului la care postezi !? :o(((

"Cum a ajuns Romania sa fie chemata in judecata de Comisia Europeana: Guvernele PSD i-au dus cu vorba pe oficialii UE si infractorii pot profita"


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor