Cum intentioneaza Comisia Europeana sa lupte cu terorismul: Colectarea masiva a datelor pasagerilor

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 22:20
2786 citiri
Cum intentioneaza Comisia Europeana sa lupte cu terorismul: Colectarea masiva a datelor pasagerilor
Foto: Wikipedia

Un nou plan al Comisiei Europene (CE) de lupta cu terorismul va necesita colectarea in masa si stocarea pana la cinci ani ale datelor personale ale pasagerilor care calatoresc cu avionul inspre si dinspre Europa.

Activistii pentru libertatile civile sustin ca planurile CE, revizuite dupa atacurile teroriste de la Paris, incalca o recenta decizie a Curtii Europene de Justitie, care sustine ca acest gen de colectare de informatii, in masa, fara existenta unor reglementari detaliate, este o incalcare grava a intimitatii persoanelor, arata The Guardian.

Comisia Europeana a publicat miercuri planul ce detaliaza cele 42 de informatii diferite ce vor fi colectate si stocate in legatura cu orice pasager care pleaca sau vine cu avionul in Europa, inclusiv detaliile cardului bancar, adresa de acasa si ce tip de masa doreste sa serveasca in avion.

Toate aceste informatii vor fi stocate intr-o baza de date centrala si vor fi accesibile timp de cinci ani de catre politie si serviciile de securitate.

Propunerea este un "compromis acceptabil" intre ministrii de Interne ai Europei si comitetul Parlamentului European pentru libertati civile, care a blocat planul in urma cu doi ani. Ministrii de Interne doresc sa vada adoptarea sa rapida pentru toate zborurile din interiorul Europei ca si pentru zborurile dinspre si inspre Europa.

Planul, revizuit fata de cel initial, include reguli mai stricte de protectie a datelor, insa activistii pentru libertatile civile spun ca abordarea in masa a retinerii si stocarii datelor personale ale milioane de pasageri este inacceptabila.

UE a incheiat deja acorduri cu SUA, Canada si Australia pentru schimbul datelor privind pasagerii inainte de zborurile inspre si dinspre aceste tarii, in asa fel incat sa poata fi puse in aplicare listele cu cei care au interdictie de zbor, insa nu exista acorduri similare cu restul lumii, inclusiv Asia, Turcia si Pakistan, scrie sursa citata.

Pana acum, doar jumatate din statele membre UE au inceput procesul de creare a sistemului national de inregistrare a datelor pasagerilor care zboara inspre si dinspre tarile respective, insa directiva UE inseamna crearea unei super-baze de date cu miscarile pasagerilor de-a lungul intregii granite externe a UE, scrie sursa citata.

Fata de planul original din 2011, cel publicat miercuri are cateva revizuiri, printre care:

* Reducerea perioadei de retinere integrala a datelor personale la sapte zile, de la 30, dupa care datele sunt "depersonalizate" si stocate timp de cinci ani. Depersonalizarea presupune mascarea identitatii pasagerului si dezvaluirea acesteia la cerere.

* Ingustarea scopului colectarii, pentru a include terorismul si crimele transnationale grave, in locul definitiei initiale de "terorism si crime grave".

* Conditii mai stricte de acces la datele pasagerilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Comisia Europeana date pasageri avioane, #CE baza date pasageri , #Comisia Europeana