Disputa Basescu-Ponta, transata de Comisia Europeana: Prima reactie oficiala a UE

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 09:49
6278 citiri
Disputa Basescu-Ponta, transata de Comisia Europeana: Prima reactie oficiala a UE
Foto: vox.publika.md

Comisia Europeana indeamna Romania sa continue aplicarea masurilor fiscale pentru obictivele bugetare, indiferent daca va decide sa continue sau nu programul de precautie cu C.E. si FMI.

"Romania a fost cea care a solicitat un program de precautie si Romania este cea care trebuie sa decida daca doreste sa continue cu programul care a fost convenit", a declarat marti, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru politici economice si monetare Olli Rehn, Simon O'Connor, intr-o declaratie transmisa Hotnews.ro.

Simon O'Connor a insistat pe libertatea de actiune a Romaniei, insa spune ca recomandarile Comisiei Europene sunt esentiale pentru atingerea obiectivelor bugetare.

"Indiferent ce alegere face Romania, este esential ca tara sa continue punerea in aplicare a recomandarilor emise de catre Consiliul Uniunii Europene in iulie. Acestea includ masuri fiscale pentru a asigura atingerea obiectivelor bugetare convenite si ample reforme structurale pentru imbunatatirea capacitatii administrative a Romaniei si pentru a ii ridica potentialul de crestere economica", a mai declarat acesta.

Reactia Comisiei Europene vine dupa ce Traian Basescu a anuntat oficial luni seara ca nu va semna memorandumul convenit de guvern cu FMI, principalul motiv fiind dezacordul sau pricind cresterea accizei cu 7 eurocenti la carburanti.

"Am decis sa nu aprob acest memorandum, pentru ca pe pagina a treia este facuta mentiunea, la obligatiile pe care si le asuma Guvernul: Majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti pe litru. Am atentionat Guvernul, am atentionat Parlamentul: Nu semnez acest memorandum, pentru ca ce fac este fara precedent", a declarat Traian Basescu.

Potrivit sefului statului, cresterea efectiva la pompe va fi de 12 eurocenti, adica de peste 50 de bani pe litru, insemnand o majorare cu 8 la suta a pretului carburantilor, ceea ce ar anula cresterea pensiilor si a salariului minim, precum si a salariilor medicilor si profesorilor.

Basescu: Nu semnez memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanti

Premierul Victor Ponta a sustinut, imediat dupa anunt, ca Romania nu mai are practic acord cu FMI si CE. Purtatorul de cuvant al presedintiei, Bogdan Oprea, a comentat la randul lui replica premierului Victor Ponta, spunand ca acordul cu FMI este si ramane valabil, iar premierul "a facut o afirmatie incorecta din care rezulta ca nu cunoaste modul in care functioneaza acordul Romania-FMI".

Ponta, despre declaratiile lui Basescu pe tema meomorandumului cu FMI: Lipsa de discernamant

O alta reactie notabila a fost cea a senatorului PSD Ilie Sarbu, care a declarat ca gestul presedintelui este unul "iresponsabil, care se apropie de dementa".

"In Constitutie sunt prevederi, precum punerea sub acuzare, care ar trebui discutate in USL", a mentionat Ilie Sarbu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Comisia Europeana reactie Basescu, #Reactie Comisiei Europene anunt Basescu, #Comisia Europeana Romania decide , #Comisia Europeana