Franta, Germania si Spania nu vor varianta CE de control la frontiere

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 23:29
1914 citiri
Franta, Germania si Spania nu vor varianta CE de control la frontiere

Ministrii de Interne ai Frantei, Germaniei si Spaniei s-au pronuntat marti impotriva propunerilor Comisiei Europene de a reglementa strict reintroducerea controalelor la frontierele nationale, reafirmand "responsabilitatea politica" a statelor membre in acest domeniu.

"Statele membre poarta responsabilitatea politica a mentinerii ordinii publice si a protejarii securitatii interne", afirma ministrii Claude Gueant, Hans-Peter Friedrich si Antonio Camacho, intr-o declaratie comuna data publicitatii la Berlin, citata de AFP.

"Respectarea nucleului suveranitatii nationale este de prima importanta", afirma ministrii. "Conceptiile Comisiei Europene (...) nu sunt asadar impartasite", subliniaza cei trei oficiali in declaratia mentionata.

Prin propunerea ce va fi prezentata vineri de catre comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, Comisia de la Bruxelles doreste sa joace un rol cheie in reglementarea reintroducerii eventuale de controale la frontierele nationale ale spatiului Schengen, mai ales in situatii de imigratie masiva.

In astfel de cazuri, statele ar urma sa adreseze o solicitare Comisiei, pe care sa o justifice si care va fi apoi supusa aprobarii cu majoritatea calificata a membrilor UE. Dupa cum preciza recent Michele Cercone, purtator de cuvant al executivului UE, propunerile nu vizeaza un anume stat membru sau o anumita situatie particulara, fiind destinate consolidarii sistemului Schengen, mai ales protejarii dreptului la libera circulatie.

Dezbaterea pe aceasta tema a fost relansata in aceasta primavara, dupa ce Franta a reintrodus unele controale la frontiera cu Italia pentru a opri afluxul de imigranti tunisieni.

Sub presiunea extremei dreptei, Danemarca a reintrodus apoi unilateral controalele vamale, o decizie puternic criticata de Bruxelles si de alte state comunitare, in primul rand Germania.

In prezent, acordurile Schengen permit reintroducerea controalelor la frontierele nationale in cazuri de atentate sau pentru evenimente majore politice sau sportive.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#control frontiere Schengen, #declaratie ministri Interne, #Germania Franta Spania , #Comisia Europeana