Juncker a inceput interviurile cu candidatii la postul de comisar european din fiecare tara

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 20:41
3474 citiri
Juncker a inceput interviurile cu candidatii la postul de comisar european din fiecare tara
Foto: Arhiva

Presedintele ales al Comisiei Europene, conservatorul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a inceput marti interviurile cu candidatii la postul de comisar european din fiecare stat membru, urmand ca, dupa incheierea tuturor audierilor, sa ia o decizie finala si sa comunice Consiliului Uniunii Europene lista comisarilor desemnati, informeaza executivul european intr-un comunicat postat pe site-ul sau.

Scopul acestor interviuri este de a stabili competentele fiecarui candidat pentru exercitarea mandatului de comisar european, indeosebi in conformitate cu articolul 17 al Tratatului Uniunii Europene care stipuleaza ca "membrii Comisiei vor fi alesi pe baza competentelor lor de ordin general si dintre persoane a caror independenta este mai presus de orice dubiu".

Juncker a intervievat-o deja pe Federica Mogherini, actualul ministru de externe al Italiei si desemnata sambata trecuta de liderii europeni reuniti la Bruxelles drept Inalt Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate.

Marti, la Bruxelles, purtatoarea de cuvant a lui Juncker, Natasha Bertaud, nu a vrut sa spuna care este ordinea in care candidatii vor fi intervievati si nici numele aspirantilor, dar a confirmat ca Juncker a discutat deja cu Mogherini, relateaza EFE.

In total, Juncker are de discutat cu toti candidatii pentru Colegiul Comisarilor, insa echilibrul de gen continua sa fie o problema, transmite EU Observer.

Ministrul de externe olandez Frans Timmermans si premierul sloven Alenka Bratusek urmau sa se intalneasca marti cu Juncker, la Bruxelles, pentru a se prezenta si pentru a mentiona de ce portofolii sunt interesati, scrie sursa citata. Belgia este singura tara care nu si-a desemnat inca un candidat, partidele politice locale ezitand intre ministrul de externe Didier Reynders si europarlamentara Marianne Thyssen.

Posturi mai bune pentru femei

Juncker a promis posturi mai bune pentru comisarii de sex feminin, drept "compensatie" pentru faptul ca sunt depasite numeric de colegii lor de sex masculin. Cresterea numarului de femei in noul executiv european este deopotriva importanta pentru obtinerea votului din partea membrilor Parlamentului European, care au amenintat ca se vor opune prin veto oricarei comisii care va avea mai putin de noua femei in componenta sa.

Pana acum, doar Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Italia, Polonia, Slovenia si Suedia au nominalizat femei, insa alte cateva tari - Cipru, Malta si Romania - au ca plan B candidati femei la postul de comisar.

Ce urmeaza

Presedintele ales al Comisiei Europene doreste sa se intalneasca in aceasta saptamana cu toti candidatii la postul de comisar. Odata incheiat acest proces, potrivit procedurii de aprobare a comisarilor de catre Parlamentul European, legislativul european primeste un curriculum vitae si declaratiile de interese financiare ale comisarilor desemnati.

Parlamentul adreseaza viitorilor comisari o serie de intrebari scrise, referitoare in special la prioritatile lor politice in domeniile de care vor fi responsabili. Raspunsurile scrise ale acestora constituie baza pentru partea orala a evaluarii, audierile.

Fiecare comisar desemnat este invitat la o audiere publica de trei ore in fata comisiei/comisiilor parlamentare competente in domeniul portofoliului care ii este atribuit. Audierile dau comisiilor parlamentare posibilitatea de a avea o idee mai clara asupra personalitatii comisarilor desemnati si de a realiza un schimb de opinii aprofundat cu privire la prioritatile diferitilor candidati in viitoarele lor sfere de competenta.

Comisiile parlamentare evalueaza apoi fiecare comisar desemnat, verificand in special daca acestia dispun de competentele necesare nu doar pentru a face parte din Comisie, ci si pentru a li se incredinta un portofoliu anume. Rezultatele audierilor sunt trimise presedintelui Parlamentului si examinate de Conferinta Presedintilor, compusa din presedinte si liderii tuturor grupurilor politice, precum si de Conferinta presedintilor de comisie.

Presedintele Comisiei prezinta intregul colegiu al comisarilor desemnati, precum si programele lor in cursul unei sedinte plenare a Parlamentului, la care este invitat si Consiliul UE. Prezentarea este urmata de o dezbatere.

Parlamentul European procedeaza, in final, la votul de aprobare a Comisiei Europene in ansamblu. In urma acestuia, noua Comisie poate fi numita formal de catre Consiliul European, cu majoritate calificata.

Candidatii la posturile de comisari sunt:

Austria - Johannes Hahn, comisar pentru politica regionala;

Belgia - ministrul de externe Didier Reynders sau europarlamentara Marianne Thyssen;

Bulgaria - Kristalina Georgieva, comisar pentru ajutor umanitar;

Croatia - Neven Mimica, comisar pentru protectia consumatorilor;

Cipru - europarlamentarul Christos Stylianides sau o femeie;

Republica Ceha - ministrul pentru dezvoltarea regionala Vera Jourova;

Danemarca - ministrul economiei Margrethe Vestager;

Estonia - fostul premier Andrus Ansip;

Finlanda - fostul premier Jyrki Katainen;

Franta - fostul ministru de finante Pierre Moscovici;

Germania - Guenther Oettinger, comisar pentru energie;

Grecia - ministrul apararii Dimitris Avramopoulos;

Irlanda - fostul ministru al mediului Phil Hogan;

Italia - Federica Mogherini, inaltul reprezentant pentru politica externa si securitate comuna;

Letonia - fostul premier Valdis Dombrovskis;

Lituania - fostul ministru al sanatatii Vytenis Andriukaitis;

Luxemburg - Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene;

Malta - ministrul turismului Karmenu Vella sau o femeie;

Marea Britanie - fostul lider al Camerei Lorzilor, Lord Hill;

Olanda - ministrul de externe Frans Timmermans;

Polonia - ministrul infrastructurii si al dezvoltarii Elzbieta Bienkowska;

Portugalia - secretar adjunct al primului ministru Carlos Moedas;

Romania - Dacian Ciolos, comisar pentru agricultura, sau europarlamentara Corina Cretu;

Slovacia - Maros Sefocvic, comisarul pentru relatii interinstitutionale si administratie;

Slovenia - premierul Alenka Bratusek;

Spania - fostul ministru al agriculturii Miguel Arias Canete;

Suedia - Cecilia Malmstrom, comisarul pentru afaceri interne;

Ungaria - ministrul de externe Tibor Navracsics.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#audieri Juncker comisari europeni, #Dacian Ciolos comisar Juncker, #Corina Cretu comisar European , #Comisia Europeana