Laboratorul domnului Juncker poate scapa Romania de birocratie

Miercuri, 19 Octombrie 2016, ora 19:17
11115 citiri
Laboratorul domnului Juncker poate scapa Romania de birocratie

A trecut o vesnicie de la atentatele din Bruxelles in care si-au pierdut viata 32 de oameni si peste 300 au fost raniti. Nu chiar. Doar sapte luni. Capitala Europei pare sa fi trecut peste suferinta. Securitatea e stricta in aeroportul Zaventem, dar tot nu e atat de sufocanta ca pe Otopeni.

Orasul se reface, oamenii au iesit din nou pe strazi, iar catedrala din piata centrala e acoperita de o lumina mov.

Uniunea Europeana trece printr-o criza de incredere, iar Brexitul a lovit din plin. Jean-Claude Junker, seful Comisiei Europene, guvernul UE, e presat de timp sa recastige increderea oamenilor. Dar nu e usor.

In perioada 17-18 octombrie, a avut loc la Bruxelles, la sediul Comisiei, o intalnire cu o denumire ciudata pentru un jurnalist din Romania - Lab Connections.

Pentru a intelege acest termen ar trebui sa stim ceva despre Policy Labs, in traducere stricta - Laboratoare politice.

Policy Lab ca termen inseamna o organizatie neguvernamentala (ONG) cu un numar mic de membri care cerceteaza un segment din domeniul politicilor publice si gaseste raspuns la o problema.

De exemplu, un laborator politic din Germania, format din cinci oameni, experti si cu experienta in domeniul integrarii imigrantilor, realizeaza un proiect bazat pe date masurabile in ce priveste solutia optima de integrare a imigrantilor veniti din Siria si costurile unui astfel de proces.

Un astfel de laborator se poate finanta din investitii private - fundatii, partide politice, companii, din fonduri europene sau din fonduri guvernamentale, daca Executivul are nevoie de solutii pentru provocarile la care trebuie sa raspunda.

De exemplu, Guvernul Romaniei ar putea cumpara o solutie de la un astfel de laborator in ce priveste reorganizarea serviciului de inmatriculari auto si eliberarea permiselor de circulatie pentru a stopa umilirea cetatenilor prin acele cozi interminabile.

Din pacate, in tara noastra, nu exista astfel de laboratoare pentru politici publice. Motivele sunt simple in opinia mea: autoritatea publica inca dispretuieste cetatenii si nu e interesata sa le rezolve problemele.

Cursuri politice de gatit

Evenimentul a fost moderat de Maive Rute, director Joint Research Centre, un institut al Comisiei Europene. Aceasta a spus in deschiderea intalnirii ca asistam la un "curs de gatit" in ce priveste conexiunea dintre aceste laboratoare la nivelul Uniunii Europene.

De fapt, Lab Connections reprezinta o palarie in care se vor strange toate aceste laboratoare, iar solutiile lor vor fi folosite atat de guvernul Uniunii, cat si de guvernele statelor membre.

Cat Drew, Senior Policy Advisor la United Kingdom Policy Lab, a prezentat un proiect achizitionat de guvern prin care pensionarii din Marea Britanie care vor inca sa lucreze si sa castige bani pe langa pensie vor fi specializati pentru a se angaja in centrele de sanatate pentru persoane in varsta, dar bolnave sau aflate in imposibilitatea de a mai fi active.

O astfel de solutie poate crea cateva mii de noi locuri de munca la nivelul Marii Britanii si poate produce un venit suplimentar de 5 miliarde de lire anual pentru bugetul Sanatatii.

Maria Manuel Leitao Marques, reprezentanta presedintelui pentru modernizarea administrativa din Portugalia, a prezentat proiectul implementat de Guvern si preluat de la un astfel de laborator prin care a fost redus numarul de 5 carduri guvernamentale pe care trebuia sa le aiba un cetatean portughez la unul singur.

Cardul de identitate, cel de sanatate, cel de alegator, cartea de munca si cardul de contribuabil (evidenta platii taxelor) au fost integrate intr-un singur card, cel de identitate. Asta da taiere de hartii si reducere a birocratiei.

Asa ca Guvernul Romaniei nu are decat sa importe solutia portugheza pentru a avea si noi un card de identitate care sa aiba integrate cardul de sanatate, cartea de munca, evidenta impozitelor si contributiilor sociale - somaj, pensie si pe cea a cartii de alegator. Pentru ca paradoxul birocratic sa fie absolut - cetatenii Romaniei au primit o carte de alegator pe care n-au folosit-o niciodata.

Siegfried Muresan, eurodeputat roman si Kristalina Georgieva, vicepresedintele Comisiei Europene

Ideea unui europarlamentar roman

Jean-Claude Juncker, seful Comisiei Europene, are nevoie de o astfel de platforma in care toate experientele, cercetarile si proiectele solide din domeniul relatiei cetateanului cu Guvernul sa se stranga undeva, sa nu se iroseasca, iar de la inaltimea institutiei pe care o reprezinta sa ajute la implementarea lor.

Lumea se schimba cu mare viteza. Liderii politici au nevoie de solutii eficiente la problemele cu care se confrunta oamenii. De unde poti sa te inspiri daca nu de la cei care sunt implicati pentru a gasi astfel de solutii?

Multe guverne din Europa au departamente pentru politici publice care lucreaza cu astfel de laboratoare, nu e cazul in Romania, dar, totusi, tara noastra are o legatura cu aceasta transformare.

Proiectul realizarii acestei conexiuni europene a tuturor laboratoarelor de politici publice ii apartine unui europarlamentar din Romania, e vorba de Siegfried Muresan, PMP, care face parte din Partidul Popular European, iar proiectul propus comisiei de a realiza un Lab Connections la nivelul intregii Uniuni Europene a primit unda verde si a fost finantat.

"Prin acest proiect am urmarit sa imbunatatesc modul in care functioneaza Uniunea Europeana. Am urmarit sa gasesc o solutie inteligenta de a eficientiza folosirea banilor din bugetul Uniunii pentru a genera solutii care sa-i ajute pe oameni", a declarat Siegfried Muresan pentru Ziare.com.

"Este un proiect pilot prin care am urmarit sa sustinem inovarea in domeniul politicilor publice, inovare care sa ne ajute sa cheltuim mai putin, dar sa avem rezultate mult mai bune", a mai spus europarlamentarul popular.

Laboratorul domnului Juncker este unul dintre primii pasi prin care birocratii de la Bruxelles isi propun sa recastige increderea cetatenilor.

In epoca smartphone si Facebook nu mai e suficient sa promiti, ci trebuie sa faci in asa fel incat cetatenii sa fie ajutati efectiv de autoritatea publica sa-si rezolve problemele.

In lumea de azi, o putere rece si superioara e respinsa de oameni. Va reusi acest proiect sa aiba efecte si in Romania?

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#Juncker presedinte Comisia Europeana, #Uniunea Europeana, #Brexit Marea Britanie , #Comisia Europeana