Raportul CE pe Justitie: Romania, criticata dur pentru legea ANI

Marti, 20 Iulie 2010, ora 11:47
6481 citiri
Raportul CE pe Justitie: Romania, criticata dur pentru legea ANI

Comisia Europeana a aprobat, marti, raportul pe Justitie pentru Romania si Bulgaria. Colegiul Comisarilor europeni a aprobat cel de-al saptelea raport - al patrulea anual - referitor la stadiul aplicarii Mecanismului de Cooperare si Verificare in Romania.

Daca vecinii bulgari au fost mai mult laudati decat criticati, in raport se arata ca Romania nu a indeplinit multe dintre prevederile Mecanismului de Cooperare si Verificare instituit la intrarea tarii noastre in UE.

Europa reproseaza autoritatilor romane lipsa de angajament politic in sprijinirea procesului de reforma. Cu toate acestea, in 2010, au fost inregistrate o serie de progrese, mai ales odata cu adoptarea Codurilor de procedura civila si penala si cu publicarea unei strategii multianuale de dezvoltare a Justitiei.

"Comisia cere Romaniei sa stabileasca o relatie de cooperare constructiva intre diferitii actori din sfera politica si din cea judiciara si sa dovedeasca o mai mare determinare in reforma judiciara", se arata in documentul Comisiei Europene.

Legea ANI, un important pas inapoi

Comisia Europeana invita Romania sa ia masuri imediate si sa corecteze legea ANI in concordanta cu angajamentele asumate in momentul aderarii. "Amendamentele la legea ANI, votate la 30 iunie, reprezinta un important pas inapoi. Legea pune in pericol parcursul bun al activitatii ANI si determina incalcarea in mod clar de catre Romania a angajamentelor asumate la data aderarii", se arata in document.

Astfel, arata Comisia Europeana, Romania trebuie sa asigure o contributie efectiva si continua a ANI la prevenirea si sanctionarea coruptiei, prin posibilitatea de a emite decizii obligatorii referitoare la averile nejustificate, in baza carora sa poata fi luate sanctiuni cu forta de descurajare.

In opinia CE, Romania sufera, la nivelul conducerii sistemului juidiciar, de o anumita lipsa de vointa de a coopera si de a-si asuma responsabilitati in beneficiul reformei.

Raport CE pe Justitie: Reorganizarea ANI, aspru condamnata

"Desi sunt disponibile solutii pragmatice in multe cazuri, acestea adesea nu sunt luate, in timp ce exista initiative individuale ale magistratilor, asociatiilor profesionale si societatii civile, care incearca sa acopere aceste neajunsuri", se mai arata in document.

Lipsa de vointa in sistemul judiciar

In plus, Romania are de suferit de pe urma lipsei de vointa la nivelul conducerii sistemului judiciar in ce priveste cooperarea si asumarea responsabilitatii in avantajul reformei.

Desi sunt disponibile solutii pragmatice in multe cazuri, deseori ele nu sunt aplicate, iar initiativele individuale ale magistratilor, ale asociatiilor profesionale si ale societatii civile incearca sa acopere aceasta lacuna.

"Comisia cere Romaniei sa stabileasca o cooperare stransa si constructiva intre diferitii actori politici si judiciari si sa consolideze angajamentul sistemului judiciar fata de reforma", se mai arata in concluziile raportului CE.

"Autoritatile romane trebuie sa aiba in vedere o revizuire a competentelor ICCJ, in sensul unificarii jurisprudentei, si o refoma profunda a sistemului judiciar, in privinta organizarii inspectiilor judiciare", se mai arata in documentul prezentat marti.

Revizuirea competentelor ICCJ

Comisia Europeana recomanda Romaniei, in raportul publicat marti, revizuirea competentelor Inaltei Curti de Casatie si Justitie si cresterea rolului Institutului National al Magistraturii.

Executivul UE recomanda initierea unei analize independente a performantei sistemului judiciar si operarea modificarilor structurale necesare, inclusiv, daca este cazul, transferul magistratilor.

"Romania ar trebui sa adopte, de asemenea, masuri imediate de reducere a dezechilibrelor din punct de vedere al capacitatilor prin extinderea transferului de posturi vacante intre circumscriptiile teritoriale si intre gradele de jurisdictie, precum si prin recurgerea pe scara mai larga la delegarea magistratilor in zone confruntate cu probleme acute in materie de resurse umane", se arata in raport.

Mark Gray: Nu este momentul sa vorbim spre sanctiuni

In ce priveste sanctiunile ce ar putea fi impuse Romaniei in conditiile in care nu isi indeplineste angajamentele asumate la aderare, mai precis legea ANI, purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray (foto), a spus, dupa prezentarea raportului, ca "nu este momentul" sa vorbim despre ele.

"Nu e cazul sa vorbim acum de sanctiuni, este momentul ca autoritatile din Romania sa isi respecte angajamentele si sa readuca Romania pe directia pe care au promis ca vor merge cand au aderat. Din partea CE exista hotarare, dar si din partea autoritatilor romanesti exista vointa de a ne arata ca ca vor sa aduca legea la forma initiala. Vom vedea cum va evolua, dar nu e momentul sa vorbim despre sanctiuni", a precizat oficialul Comisiei Europene.

La capitolul concluzii, documentul precizeaza ca autoritatile europene vor "continua sa sprijine demersul Romaniei si va publica urmatorul raport privind progresele in vara anului 2011".

Bulgaria, laudata

In timp ce Romania este criticata pentru ca si-a pierdut dinamismul in procesul de reforma, tara vecina este laudata pentru eforturile depuse pentru combaterea crimei organizate. "Din iulie 2009, Bulgaria a demonstrat o crestere a numarului de condamnari in cazurile de crima organizata, insa la nivelul curtilor de justitie, cazurile importante au inaintat prea putin", se precizeaza in raportul CE pentru Bulgaria.

Este nevoie de imbunatatirea practicii profesionale in cadrul politiei, organelor de urmarire penala si instantelor, iar pentru aceasta va fi necesara asistenta externa. Sistemul judiciar trebuie sa ia mai des initiative si sa demonstreze un simt de responsabilitate mai puternic. Fondurile publice trebuie protejate mai bine impotriva fraudei si a conflictelor de interese.

Raportul privind progresele realizate de Bulgaria indica un puternic dinamism pentru reforma, care s-a creat de la ultimul raport anual al Comisiei prezentat in iulie 2009. Comisia constata ca "exista vointa politica de a realiza cu succes reforma sistemului judiciar" si recomanda Bulgariei sa continue eforturile de reforma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#raportul CE pe justitie, #Raport CE justitie, #raport justitie ANI, #raport Romania Justitie, #raport CE Romania 2010 , #Comisia Europeana