Romania, data iar in judecata de Comisia Europeana: Avocatul nostru la CJUE spera sa evitam condamnarea

Joi, 18 Iunie 2015, ora 13:56
4206 citiri
Romania, data iar in judecata de Comisia Europeana: Avocatul nostru la CJUE spera sa evitam condamnarea
Foto: Ziare.com

Avocatul Romaniei la Curtea de Justitie a UE spera ca Romania sa evite o condamnare in acest caz.

Razvan Horatiu Radu, subsecretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, agentul guvernamental insarcinat cu reprezentarea Romaniei in fata Curtii de Justitie a UE, a afirmat, pentru Ziare.com, ca spera sa fie evitata condamnarea.

Reactia vine dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru ca nu a adoptat un plan de urgenta privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale.

"Planul de urgenta a fost trimis saptamana aceasta Comisiei Europene de catre specialistii Ministerului Energiei. El va trebui validat de Comisia Europeana. In masura in care Comisia va ajunge la concluzia ca planul este in regula si conform exigentelor regulamentului european privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze naturale, cred ca vom gasi o posibilitate sa evitam condamnarea Romaniei de catre Curtea de Justitie", a afrimat avocatul Romaniei la CJUE.

Comisia Europeana trimite iar Romania in fata Curtii de Justitie a UE

Comisia Europeana trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE in temeiul Regulamentului (UE) nr. 994/2010, care are ca obiectiv garantarea faptului ca statele membre sunt bine pregatite pentru a face fata unor eventuale intreruperi ale aprovizionarii.

In acest scop, statele membre trebuie sa elaboreze, printre altele, planuri de urgenta si sa le notifice Comisiei Europene.

Romania, trimisa in judecata de Comisia Europeana - Care e motivul si ce spune avocatul tarii noastre

Un plan de urgenta precum cel pe care trebuia sa il intocmeasca Romania stabileste masurile si procedurile care intra in vigoare in cazul intreruperii aprovizionarii cu gaze si care sunt bine coordonate cu statele membre vecine.

Statele membre au avut obligatia de a adopta aceste planuri pana la data de 3 decembrie 2012. In noiembrie 2013, Comisia a trimis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere deoarece aceasta nu a adoptat un plan national de urgenta. In noiembrie 2014, Comisia a emis un aviz motivat, deoarece Romania era inca in neconformitate cu regulamentul privind securitatea aprovizionarii cu gaze, se arata in comunicat.

Planul de urgenta inca nu a fost adoptat si acest lucru poate afecta capacitatea Romaniei de a face fata unei posibile situatii de criza, avertizeaza Comisia Europeana.

Aceasta continua aratand ca a publicat, la 16 octombrie 2014, rezultatele testelor de rezistenta care analizeaza efectele unei posibile intreruperi, partiale sau totale, a aprovizionarii cu gaze naturale din Rusia.

Una dintre principalele concluzii a fost ca sporirea cooperarii si coordonarii poate atenua substantial impactul unei intreruperi. In paralel cu testele de rezistenta, a fost adoptat un raport privind punerea in aplicare a Regulamentului privind securitatea aprovizionarii.

In prezent, Comisia lucreaza la o revizuire a regulamentului, insa asta nu inseamna ca aplicarea regulamentului poate fi suspendata, mai avertizeaza Comisia.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania proces Curte UE, #Romania proces Curte Justitie UE , #Comisia Europeana