Romania risca sa fie sanctionata de Comisia Europeana, din cauza modificarilor aduse Legii energiei

Duminica, 16 Octombrie 2016, ora 11:27
5065 citiri
Romania risca sa fie sanctionata de Comisia Europeana, din cauza modificarilor aduse Legii energiei
Foto: Facebook/Corina Popescu

Comisia Europeana ar putea declansa o procedura de infringement impotriva Romaniei, intrucat modificarile aduse Legii energiei in Parlament ar putea afecta concurenta in piata, a declarat Corina Popescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei.

Corina Popescu a spus ca Guvernul a trimis Parlamentului un punct de vedere legat aceste modificari, mentionand ca a fost trimisa si o scrisoare din partea Comisiei Europene, in care se arata ca prevederile pot afecta concurenta in piata.

Potrivit secretarului de stat, se poate ajunge la declansarea unei proceduri de infringement. "Nu vrem sa ajungem aici, dar este o decizie a Parlamentului", a spus Popescu.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat in 10 octombrie reexaminarea, la cererea presedintelui Romaniei, a Legii pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale, se arata intr-un comunicat de presa al Camerei.

In iunie, fusesera aprobate mai multe modificari ale aceleiasi legi, printre care si faptul ca producatorii de energie pot incheia contracte intre ei pentru a-si forma propriul mix de electricitate.

Guvernul a transmis Parlamentului un punct de vedere in care afirma ca nu sustine adoptarea acestei legi. Presedintele Klaus Iohannis a trimis legea spre reexaminare in Parlament pe 20 iulie, dupa ce a cerut si punctul de vedere al Consiliului Concurentei.

Potrivit lui Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, legea aprobata de Parlament ridica probleme legate de subventionarea energiei scumpe, dar si de un posibil ajutor de stat, lucru indicat inclusiv de catre Comisia Europeana. Concret, modificarile ar avantaja producatorii de energie cu costuri mai mari, precum cei pe baza de carbune, respectiv complexurile energetice Oltenia si Hunedoara.

Legea a fost intoarsa in Parlament, insa a trecut in aceeasi forma de Senat, in luna septembrie. In camera decizionala, deputatii din Comisia de industrii au operat o singura modificare, insa nu la articolul care ridica probleme de concurenta.

Modificarile la Legea energiei au fost initiate de un grup de parlamentari din Gorj si Dolj.

Inca de la intrarea in vigoare a acestei legi, in 2012, s-a vorbit despre faptul ca sunt favorizati "cei puternici".

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#legea energiei infrigement Romania, #modificari lege energie 2012, #legea energiei concurenta , #Comisia Europeana