Socialistii isi aleg, sambata, candidatul la sefia Comisiei Europene. Cine este Frans Timmermans

Sambata, 08 Decembrie 2018, ora 10:52
6641 citiri
Socialistii isi aleg, sambata, candidatul la sefia Comisiei Europene. Cine este Frans Timmermans
Foto: Arhiva Hepta.ro

Partidul Socialistilor Europeni (PES) isi aproba, sambata, candidatul cap de lista pentru alegerile europene din 2019, olandezul Frans Timmermans, in prezent prim-vicepresedinte ale Comisiei Europene, in cadrul uni congres care are loc la Lisabona, in Portugalia.

Timmermans sper sa ii succeada in functie actualului presedinte al CE, Jean-Claude Juncker, dupa alegerile care vor avea loc in luna mai, relateaza DPA.

Cel mai apropiat rival al sau, conservatorul german Manfred Weber, din partea Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta), spera, de asemenea, sa devina presedinte al CE.

Cine este Frans Timmermans

Fost ministru de externe al Olandei, candidatul socialistilor europeni la conducerea Comisiei Europene are o mare ambitie politica, cu toate ca familia sa politica si-a pierdut din influenta.

Nepot de mineri nascut la Maastricht pe 6 mai 1961, Timmermans este considerat unul dintre cei mai stralucitori membri ai echipei formate de Jean-Claude Juncker, scrie AFP, intr-un text in care face portretul candidatului pentru sefia CE.

Numit prim-vicepresedinte, el are imaginea omului puternic al "comisiei politice" dorite de luxemburghezul Juncker.

Jean-Claude Juncker a intarit aceasta impresie in discursul sau in fata Parlamentului European la investirea echipei sale, pe 22 octombrie 2014.

"Presedintele sunt eu, dar i-am delegat o parte insemnata a prerogativelor mele prim-vicepresedintelui. Frans Timmermans este mana mea dreapta si sper ca va fi si mana mea stanga", spunea atunci Jean-Claude Juncker.

Realitatea puterilor lui Frans Timmermans a suscitat rapid multe semne de intrebare.

"S-a tot spus si scris despre mine: Timmermans nu are nimic de facut, Timmermans este responsabil cu cochilii goale", a marturisit el, intr-un interviu acordat AFP la cateva luni dupa preluarea functiei.

Responsabil pentru relatii interinstitutionale, stat de drept si Carta drepturilor fundamentale, Frans Timmermans sufera de pe urma faptului ca este lasat in umbra.

Bonomia aratata in conferintele de presa de acest diplomat poliglot nu a reusit sa mascheze un anumit disconfort, au marturisit in discutii private mai multi membri ai Comisiei. Desemnarea francezului Michel Barnier drept negociator-sef pentru Brexit a fost primita ca o umilinta, au explicat ei.

"Timmermans este vicepresedinte al Comisiei. El are alte lucruri de facut", explica la acea vreme Jean-Claude Juncker intr-o declaratie pentru cotidianul belgian Le Soir.

A denuntat incalcarile statului de drept in Polonia, Ungaria si Romania

"Bruiajul" nu a durat insa mult. Frans Timmermans a revenit in prim-plan cu sprijinul lui Juncker pentru a denunta incalcarile statului de drept in Polonia, Ungaria si Romania. El a facut sa se declanseze impotriva Poloniei procedura prevazuta de articolul 7 pentru a sanctiona incalcarea valorilor Uniunii Europene.

Dar actiunea sa a fost rapid strunita de Partidul Popular European (PPE), aflat in situatia de a-l apara pe unul dintre membrii sai, premierul ungar Viktor Orban, considerat drept "copilul teribil al familiei".

Frans Timmermans a pornit, asadar, in campanie in incercarea de a-i succeda presedintelui sau la alegerile europene din mai 2019 si de a apara conceptul sau de Europa mai aproape de cetateni.

Catolic, el crede in Europa si vrea sa combata tentatiile unei replieri catre identitatea nationala.

Estimarile pentru alegerile europene din mai anul viitor arata ca socialistii vor obtine 137 de mandate in viitorul Parlament European, comparativ cu 187 in prezent.

Viitorul european se anunta si mai nesigur pentru Frans Timmermans, intrucat partidul sau, PvdA, este in opozitie in Olanda si pentru ca premierul liberal Mark Rutte nu are niciun motiv sa ii ofere un nou mandat de comisar european, mai scrie AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Timmermans candidatura Juncker CE , #Comisia Europeana
Comentarii
Poza Bgan
Bgan
rank 1
Oricine va fi in locul lui juncker va fi împotriva nocivilor
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1