Timmermans si Weber au vorbit despre obligativitatea respectarii statului de drept, la dezbaterea pentru sefia CE

Miercuri, 15 Mai 2019, ora 23:28
11635 citiri
Timmermans si Weber au vorbit despre obligativitatea respectarii statului de drept, la dezbaterea pentru sefia CE
Foto: Ziare.com

Frans Timmermans a mentionat inca din prezentare necesitatea ca toate statele membre sa respecte statul de drept, dupa ce, cu cateva ore inainte, a lansat inca un avertisment catre Bucuresti. Si Manfred Weber a avertizat ca UE are nevoie de un mecanism puternic, pentru ca democratia sa fie respectata in UE.

Manfred Weber, de la PPE, intra in cursa cu prima sansa, dar un profil puternic are si socialistul Frans Timmermans, actualul prim-vicepresedinte al CE, care a si lansat un nou apel catre Bucuresti.

Ziare.com a transmis, de la Bruxelles, dezbaterea celor sase candidati pentru presedintia Comisiei Europene.

Iata declaratiile:

23:48: - In conferinta de la finalul dezbaterii, Frans Timmermans a reluat chestiunea respectarii Constitutiei si a regulilor democratice. Raspunzand unei intrebari despre situatia liderilor catalani, Timmermans a amintit ca solutia corecta este aceea a premierului spaniol, care se mentine in limitele constitutionale.

Daca un stat este membru UE, a spus Timmermans, atunci trebuie sa respecte prevederile legale.

23:28: - Neincrederea in Uniunea Europeana si ascensiunea euroscepticismului.

Frans Timmermans: "Oamenii care votau pentru partidul meu sau altele acum vor vota cu extremisti. Aparent, sunt dezamagiti si nu i-am convins. Iata ce se intampla in Marea Britanie: e un fel de Game of Thrones pe steroizi. Trebuie sa ii facem sa revina la proiectul european."

N. Cue: Unitatea europeana risca sa fie demontata din cauza politicilor de o violenta fara precendent. Fascistii au revenit in Italia si exista in Ungaria. Cetatenii Europei sunt cei care au responsabilitatea.

Manfred Weber: Nationalismul a revenit. La alegerile de anul acesta trebuie luptat impotriva celor care vor sa distruga Europa. Ne trebuie un mecanism puternic pentru protejarea democratiei.

23:15: - Manfred Weber, despre votul cu majoritate calificata: Vedem ce se intampla cu Venezuela, a durat patru saptamani sa ajungem la o pozitie, in special din cauza unora din Grecia si Italia.

Trebuie sa avem o decizie cu majoritate calificata, pentru a fi cu adevarat puternici.

23:10: - Politica externa este tema la care trebuie sa raspunda cei sase candidati: acordul cu Donald Trump si deschiderea pietei europene pentru produsele americane.

Ska Keller: Trebuie sa ne gandim la rolul pe care UE trebuie sa-l joace in lume. Trebuie sa fim uniti, UE trebuie sa fie o forta de pace in lume.

In acelasi timp, statele membre trimit si arme catre tari conduse de dictatori.

Frans Timmermans: Uniti, suntem mai puternici, dar daca avem lideri in UE prieteni cu Putin si care se duc sa se intalneasca cu Trump, cum putem crea unitate?

Pentru prima data, un presedinte american crede ca are nevoie de o Europa slaba si divizata.

Trebuie sa stam in fata lui Trump, a lui Putin, ca sa respectam bunastarea cetatenilor nostri.

Manfred Weber: Americanii sunt prietenii nostri, avem valori in comun. Nu putem lupta impotriva cetatenilor, dar ce se intampla la Casa Alba nu e pe linia noastra de gandire. Avem nevoie de unitate.

Avem nevoie de un proces de decizie cu un mecanism nou, cu majoritate.

23:00: - Ce tari din UE sunt paradisuri fiscale?, sunt intrebati candidatii. Cateva raspunsuri:

Margrethe VESTAGER, Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE): Vedem ca statele membre schimba metoda de impozitare. Avem nevoie de impozitare digitala si trebuie sa facem un prag, pentru a avea un numitor comun minim. Avem nevoie de concurenta loiala.

Ska Keller (Vezi): E un adevarat scandal, cei mai puternici ai societatii nu isi asuma responsabilitatea si asta ne costa, nu avem bani sa construim spitale, scoli. E necesar sa existe justitie fiscala.

Frans Timmermans (PES): Avem nevoie de o taxa minima pe corporatii in Europa, eu as zice 18% minim. E clar ca economia s-a schimbat fundamental, exista companii care au gasit cai sa nu plateasca taxe.

Manfred Weber (PPE): Trebuie sa ne asiguram ca toata lumea plateste taxe.

Avem nevoie de schimbare in taxare.

In general, eu cred in concurenta, dar in domenii specifice, cum e taxarea digitala, avem nevoie de o regula comuna.

22:46: - Schimb de replici intre Frans Timmermans si Manfred Weber, pe tema protectiei mediului.

Din dezbatere reiese clar ca sefia Comisiei se joaca intre PPE si Grupul Socialistilor si va conta ce sprijin poate obtine fiecare de la celelalte grupuri, pentru a constitui o alianta majoritara.

22:25: - Tema somajului:

Manfred Weber, PPE: E vorba de solidaritate si responsabilitate. La Porto, in Portugalia, m-am intalnit cu studenti, care m-au intrebat ce se intampla cu salariile bune.

Avem nevoie de politici bune, pentru a crea aceste locuri de munca.

Nico CUE, Stanga Europeana: Se tin discursuri in campanie si apoi se continua cu austeritatea. Creste varsta de pensionare a parintilor si tinerii someaza acasa. Salariul minim trebuie sa fie deasupra pragului de saracie.

Margrethe VESTAGER, Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE): Daca nu sunt locuri de munca, deschidem poarta catre un viitor sumbru.

22:16: - Prima tema propusa dezbaterii este cea a migratiei. Cateva pozitionari:

Frans Timmermans: De fiecare data cand cineva moare in Mediterana, Europa isi pierde putin sufletul.

Sunt de acord cu Manfred Weber, e nevoie de un plan major pentru Africa. E nevoie de protectie, dar si de solidaritate.

Solidaritatea trebuie sa existe si pentru ce nu ne place. Iar daca tarile din Europa Centrala si de Est nu sunt de acord, se vor intoarce granitele in Europa.

Ska Keller: Pozitia noastra este pentru solidaritatea europeana.

22:06: - Se prezinta candidatii:

Nico CUE, Stanga Europeana (EL): Tatal meu a fost nevoit sa plece din Spania, din cauza dictaturii franchiste. Am fost primiti de Belgia.

Aceasta este Europa pe care eu am aparat-o si vreau sa o apar in continuare. Din pacate, este si o Europa a bancilor, a fraudelor fiscale, care nu e a solidaritatii.

Ska Keller, Grupul Verzilor: Oamenii din intreaga Europa se uita la noi si ne cer solutii. Multe nu merg bine. In seara aceasta, vreau sa va aratam ca se poate o Europa diferita.

Jan ZAHRADIL, Alianta Conservatorilor si Reformistilor din Europa (ACRE): As vrea o UE flexibila, descentralizata, o CE care isi respecta toti membrii, indiferent daca vin din Est sau din Vest, care nu tine lectii, nu impune lucruri si care sa gaseasca un echilibru intre nivelul national si cel european.

Margrethe VESTAGER, Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE): Europa este locul cel mai bun, sa traim astazi, dar mai sunt multe de facut. Trebuie sa aparam statul de drept.

Manfred Weber, PPE: Multi europeni aveau aceleasi ingrijorari si sperante. E nevoie de o viziune asupra Europei. Eu vreau o Comisie pentru oameni.

Frans Timmermans, Grupul Socialistilor: Aveti viitorul Europeni in maini. Saptamana viitoare veti decide soarta Europei. Unii spun ca o vor duce mai bine daca UE se va destrama. Eu nu. Eu cred intr-o Europa reformata.

A venit vremea ca toate statele membre sa respecte statul de drept.

21:00 - Pregatirile pentru confruntarea celor sase candidati sunt pe ultima suta de metri. Manfred Weber porneste cu prima sansa, dar aprecierea comuna la Bruxelles e ca Timmermans este un comunicator mai bun.

Victoria va fi decisa atat de voturile obtinute la alegeri, cat si de abilitatea de a constitui o majoritate in PE: cel care va reusi sa formeze o majoritate in Parlamentul European va fi nominalizat pentru preluarea presedintiei Comisiei.

19:21 - Intrebat de Ziare.com, la Bruxelles, daca a primit vreun raspuns din Romania la scrisoarea sa, Frans Timmermans a facut din nou apel la autoritatile romane sa renunte la modificarile legislative care pericliteaza democratia din Romania si relatia acesteia cu Uniunea Europeana.

Prim-vicepresedintele CE a mentionat ca nu a primit vreun raspuns la scrisoare, ci stie doar ce a citit in presa.

"Am scris o scrisoare pe care am adresat-o presedintelui, celor doi presedinti ai Camerelor, precum si prim-ministrului, ca un pas preventiv pentru a avertiza ca inca nu este prea tarziu, inca puteti corecta aceste lucruri. Nu adoptati acea legislatie, nu reduceti lupta impotriva coruptiei, nu continuati sa mergeti pe aceasta cale, implementati recomandarile pe care vi le-a trimis Comisia.

Aceasta este propunerea Comisiei. Ce e nou este dorinta de a avertiza, si ceea ce sper ca vom face in urmatoarea Comisie va fi o munca mai asidua de prevenire, deoarece asta este intotdeauna mai bine decat sa trebuiasca apoi sa corectam", a declarat Timmermans pentru Ziare.com.

Cine sunt cei sase candidati:

1. Nico CUE, Stanga Europeana (EL)

2. Ska KELLER, Partidul European al Verzilor (EGP)

3. Jan ZAHRADIL, Alianta Conservatorilor si Reformistilor din Europa (ACRE)

4. Margrethe VESTAGER, Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE)

5. Manfred WEBER, Partidul Popular European (EPP)

6. Frans TIMMERMANS, Partidul Socialistilor Europeni (PES).

Statul de drept si respectarea normelor si procedurilor europene sunt teme esentiale ale acestei runde de alegeri, care vin dupa o legislatura dificila, in care a fost declansata procedura de activarea a Art. 7 pentru Ungaria si Polonia, iar Romania tocmai a primit, si ea, un avertisment oficial in acest sens.

Cele mai mari sanse pentru sefia Comisiei le are candidatul popularilor, care conduc in sondajele de opinie. Totusi, ar putea fi surprize de ultim moment si presedintia Comisiei sa ajunga la o persoana din afara acestui mecanism asa-numit Spitzenkandidat.

Statul de drept, in platformele de candidatura

Uniunea Europeana are nevoie de un mecanism nou si independent politic, cu sanctiuni serioase - taierea fondurilor europene e una dintre ele- atunci cand un guvern national indeparteaza tara de la drumul democratic. Este o propunere pe care Manfred Weber, o face, si dupa ce Guvernul de la Bucuresti a ignorat avertismentele europene atat in ceea ce priveste Legile Justitiei, cat si in campania de denigrare a Laurei Codruta Kovesi.

Manfred Weber a acordat un interviu Ziare.com la Strasbourg, cu o zi inainte de a doua runda de negocieri intre Parlament si Consiliu, pentru conducerea Parchetului European, unde Kovesi ramane cu prima sansa.

Ideile principale:

- UE are nevoie de un mecanism independent asupra statului de drept, in interiorul Uniunii Europene. Evaluarea ar trebui sa urmeze trei criterii: lupta impotriva coruptiei, independenta sistemului judiciar si independenta presei. Aceste trei elemente sunt esentiale pentru o societate moderna, deschisa si democratica.

- Putem sa ne gandim la un mecanism care sa opreasca finantarile europene intr-un astfel de caz, dar acestea vor trebui compensate de la bugetele nationale. Deci cei care se bazeaza pe finantari, fermierii de exemplu, isi vor primi banii, nu vor pierde nimic, Guvernul este cel care va fi silit sa gasesca solutiile de compensare.

Asta inseamna ca va trebui sa punem presiune pe guvernele in exercitiu.

Pe de alta parte, trebuie sa spun ca guvernele nu sunt cazute din cer, ci sunt rezultatul unei majoritati politice din tara respectiva.

- Cazul Kovesi este un semn ca in Romania sunt probleme. In mod normal, intr-o tara precum Romania, Guvernul ar trebui sa fie mandru ca primul procuror european sa fie o personalitate din Romania, cu credibilitate, cu atuuri puternice, care a convins o comisie precum LIBE sa o sustina.

Si Frans Timmermans are in centrul discursului tema statului de drept, iar Romania nu e straina de aceasta. Ultima interventie a lui Timmermans a vizat chiar cazul Guvernului de la Bucuresti.

Acesta a transmis o scrisoare in care avertizeaza ca Articolul 7 din Tratatul UE va fi declansat in cazul Romaniei daca modificarile aduse Codurilor Penale vor intra in vigoare.

Ce spune procedura

Pentru a fi invitati la dezbatere, candidatii trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii cumulative stabilite de catre EBU:

- Candidatul "cap de lista" pentru presedintia Comisiei Europene trebuie sa fie nominalizat de catre unul dintre partidele politice europene care sunt reprezentate in Parlamentul European si recunoscute legal de catre Autoritatea pentru partide si fundatii politice europene

- Partidul politic ce nominalizeaza candidatul trebuie sa fie reprezentat intr-unul dintre grupurile politice recunoscute oficial in Parlamentul European actual

- Un singur candidat poate fin nominalizat din partea fiecarui partid

Dezbaterea are loc intre orele 22:00 - 23:30 (ora Romaniei) si va fi urmata de declaratii de presa ale candidatilor.

Dezbaterea se va axa pe teme precum ocuparea fortei de munca, migratie, securitate, populism, schimbari climatice si rolul UE pe scena internationala, fiind prezentata de trei jurnalisti alesi de catre Eurovision: Emilie Tran Nguyen (France Televisions), si Markus Preiss (ARD Germania), care vor conduce dezbaterea de pe scena, iar Annastiina Heikkila (YLE Finlanda), care va anima dezbaterea din perspectiva retelelor sociale.

Programul dezbaterii (ora Romaniei):

  • 19:00 Sosirea candidatilor;
  • 20:20 Moment pe scena dedicat fotografiilor cu candidatii;
  • 21:00 Deschiderea usilor salii de plen;
  • 21:30 Inchiderea usilor salii de plen;
  • 22:00 Inceputul dezbaterii;
  • 23:30 Finalul dezbaterii, urmata de declaratii de presa ale candidatilor (intrarea de protocol, parterul cladirii PHS) .

Dezbaterea va fi transmisa in direct pe EBU (Eurovision) si prin EbS (Europe by Satellite).

Vezi si Principalii 4 candidati la sefia Comisiei Europene: Proiectele si viziunile fiecaruia pentru viitorul UE

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#dezbateri candidati presedintie Comisie Europeana, #alegeri presedinte Comisia Europeana , #Comisia Europeana