Razboi pe sefia Consiliului European. Polonia nu-l mai vrea pe Tusk, Bruxellesul se opune

Sambata, 04 Martie 2017, ora 23:00
5517 citiri
Razboi pe sefia Consiliului European. Polonia nu-l mai vrea pe Tusk, Bruxellesul se opune
Foto: Arhiva/Ziare.com

Polonia a desemnat sambata un europarlamentar de centru-dreapta drept candidat la presedintia Consiliului European, dupa ce a anuntat ca se va opune unei noi nominalizari a fostului premier polonez Donald Tusk ca presedinte al Uniunii Europene (UE).

"Tocmai am depus candidatura lui Jacek Saryusz-Wolski la post printr-o nota diplomatica", a declarat ministrul polonez de Externe Witold Waszczykowski, citat de agentia de presa poloneza de stat PAP.

Saryusz-Wolski este un membru al Parlamentului European (PE), iar pana sambata al Partidului Platforma Civica (PO), cea mai importanta formatiune de opozitie fata de Partidul Lege si Justitie (PiS).

Tusk, un fost lider PO, este larg sustinut de lideri UE in vederea unui al doilea mandat, in pofida opozitiei puternice a Varsoviei.

Atunci cand oficiali PiS au sugerat o eventuala candidatura a lui Saryusz-Wolski in locul celei a lui Tusk, saptamana aceasta, diplomati europeni de la Bruxelles au respins idea, apreciind ca va fi prezentata o noua candidatura a lui Tusk.

Oficiali europeni au declarat ca discutarea altei candidaturi in locul celei a lui Tusk nu va face altceva decat sa sporeasca numeroasele conflicte din cadrul blocului, care se confrunta cu o serie de provocari, de la o Rusie tot mai agresiva si pana la islamismul militant.

Un oficial maltez, a carui tara detine in prezent presedintia semestriala a UE, a declarat sambata pentru Reuters ca "este un proces electoral normal, totul se va decide in mod democratic".

Liderul PiS si rivalul lui Tusk, Jaroslaw Kaczynski, l-a acuzat saptamana aceasta pe presedintele Consiliului European ca "incalca regulile elementare ale uniunii Europene".

Iar Comitetul Politic al PiS a indemnat-o sambata pe Beata Szydlo, premierul polonez, sa se opuna puternic realegerii lui Tusk.

Mandatul lui Donald Tusk la Consiliul European se incheie in mai.

Presedintele Consiliului va juca un rol crucial, intre altele in negocierile de iesire a Regatului Unit din UE.

PO l-a exclus pe Saryusz-Wolski sambata, imediat dupa ce PiS i-a anuntat candidatura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Tusk presedinte Consiliul European Polonia Bruxelles , #Consiliul Europei
Comentarii