Guvernul Olandei se clatina, tara se indreapta spre anticipate

Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 23:02
2824 citiri
Guvernul Olandei se clatina, tara se indreapta spre anticipate
Foto: deondernemer.nl

Guvernul Olandei a devenit ultimul guvern european care intra in criza financiara din Uniunea Europeana, pe masura ce discutiile referitoare la buget si masurile de austeritate necesare au esuat, sambata.

In aceste conditii, sunt asteptate alegeri anticipate in Olanda, cu toate ca prim-ministrul Mark Rutte a declarat ca va incerca sa ajunga la o intelegere care ar urma sa linisteasca pietele financiare, pe masura ce criza datoriilor din Europa se adanceste, informeaza The New York Times.

"Alegerile sunt asteptate acum. Este scenariul evident, pasul logic", a spus Rutte, care conduce Guvernul olandez inca din anul 2010. El a adaugat ca se va consulta cu Parlamentul asupra modului in care va proceda.

Guvernul Liberal Crestin Democrat al lui Rutte, unul de minoritate, s-a aflat in discutii de mai multe saptamani cu aliatul sau, Partidul Liberatii, de extrema dreapta, condus de Geert Wilders. Negocierile s-au purtat pe tema unei intelegeri in urma careia ar fi trebuit sa fie taiate intre 13,5 si 16 de miliarde de euro din bugetul anual.

Aceste taieri sunt esentiale daca Olanda doreste sa-si reduca deficitul sub tinta Uniunii Europene, de 3% din PIB.

Geert Wilders s-a opus masurilor de austeritate, premierul isi va depune mandatul

Geert Wilders, al carui partid se opune imigrantilor din statele din estul Uniunii Europene, in special Romania, Buglaria si Polonia, dar si imprumuturilor salvatoare, a cerut ca alegerile sa fie tinute "cat de curand posibil".

"Am sperat sa rezolvam ceva, dar acest pachet este inacceptabil pentru partidul nostru si pentru tara. Este timpul sa ne indreptam spre votantii olandezi", a declarat Wilders.

Liderul Partidului Libertatii a spus ca partidul sau nu va mai sustine guvernul si ca nu va raspunde cererilor "dictatorilor de la Bruxelles". Totodata, Wilders "a renuntat in ultimul moment" la intelegerea privind masurile de austeritate si s-a opus taierilor propuse.

"Taierile ar urma sa dauneze cresterii economice in anii urmatori si sa afecteze puterea de cumparare a multor oameni, crescand somajul", a declarat Wilders, care crede ca alegerile ar trebui sa aiba loc "cu cat mai repede, cu atat mai bine".

Prim-ministrul urmeaza sa se intalneasca cu cabinetul sau si cu Regina Beatrix, pe 23 aprilie, pentru a discuta situatia. Mark Rutte si-ar putea inainta demisia, in aceeasi zi.

Guvernul olandez are nevoie sa gaseasca noua miliarde de euro, echivalentul a 1,5% din PIB, pana in 2013, pentru a respecta regulile de deficit ale Uniunii Europene.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri anticipate Olanda, #Guvern cazut Olanda, #Mark Rutte alegeri anticipate Olanda, #Geert Wilders alegeri anticipate Olanda, #criza financiara olanda , #Europa politica
Comentarii
Poza Palarii la Murgu
Palarii la Murgu
rank 1