Kievul nu isi apara interesele in relatia cu Romania, cred ucrainenii

Joi, 17 Iunie 2010, ora 20:13
2029 citiri
Kievul nu isi apara interesele in relatia cu Romania, cred ucrainenii

Expertii ucraineni sunt de parere ca Ucraina nu ia suficiente masuri pentru a-si apara interesele in relatia cu Romania, relateaza Ukrainian News Agency.

Expertii au discutat la o masa rotunda la Ukrainian News Agency, intitulata "O Romanie Mare? Intentiile lui Traian Basescu cu privire la R. Moldova si Transnistria si mizele pentru Ucraina".

Potrivit lui Vitali Kulik, directorul Centrului de cercetare pentru problemele societatii civile, cu toate ca Romania nu are revendicari teritoriale de la Ucraina, ea desfasoara activitati culturale, economice si de politica externa in R. Moldova, Transnistria si Ucraina (regiunea Odesa si regiunea Serniviti).

Kulik este de parere ca Ucraina nu a facut suficiente eforturi in chestiunea delimitarii platoului continental si a zonei exclusiv economice din districtul insulei Zmiini. "Am pierdut platoul si stim sigur ca acolo erau gaze si petrol. Consider ca pozitia Ucrainei in privinta Zmiini si a platoului a dus la pierderi pentru Ucraina. Am pierdut aceasta runda", a subliniat el.

Potrivit acestuia, a aparut o problema cu privire la insula Maican de pe Dunare si Ucraina ar trebui sa fie ferma in definirea intereselor sale. "Ucraina are suficiente capacitati pentru o influenta politica si diplomatica in acest proces", a spus expertul.

In opinia sa, Ucraina isi pierde influenta economica in regiunea Dunarii din cauza absentei unei politici logice cu privire la dezvoltarea canalului Dunare-Marea Neagra. "Nu exista o activitate sistematica pentru protejarea intereselor nationale in realizarea acestui proiect", a subliniat el.

Potrivit lui Oleksandr Vasenko, director adjunct al Institutului pentru cercetare si dezvoltare pe chestiuni de mediu, plangerile Romaniei pe tema influentei realizarii proiectului asupra mediului devin tot mai active, cu toate ca nu exista date concrete legate de efectele proiectului asupra sistemului ecologic al Romaniei.

In alta privinta, Kulik a spus ca nu exista o egalitate in privinta studierii limbii ucrainene in Romania si a limbii romane in Ucraina.

"Prevederile legate de dreptul la studierea limbii materne si dreptul la accesul la informatie in limba materna in Romania pentru ucraineni si pentru romanii din Ucraina nu sunt egale", sustine el.

Pentru continuarea consolidarii pozitiei sale in relatiile cu Romania, Ucraina ar trebui sa intensifice controlul asupra emiterii de pasapoarte romanesti pentru cetatenii ucraineni si sa ridice aceste chestiuni la nivel international, considera expertii ucraineni. De asemenea, trebuie sa continue realizarea proiectului canalului Dunare-Marea Neagra, spune expertul american in politica si istoria Europei de Sud-Est , Srdja Trifkovici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#relatii Ucraina Romania, #interese Ucraina Romania, #Vitali Kulik, #Traian Basescu , #Europa politica