La vremuri grele, lideri slabi (Opinii)

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 23:06
4517 citiri
La vremuri grele, lideri slabi (Opinii)

In acesta seara liderii europeni ar trebui sa ia, in ceasul al XII-lea, o decizie de salvare a euro si, in ultima instanta, chiar a UE.

Daca ma uit insa la componenta si, mai ales, la vocile cele mai grele ale inaltei adunari, nu am mari motive de optimism pentru viitorul european. Caci ne este dat sa trecem printr-una dintre cele mai tulburi si agitate perioade din punct de vedere economic, avand la carma comandanti de mana a doua. Si nu este vorba aici in special de Romania, caci boala este teribil de extinsa.

In Europa, Nicholas Sarkozy este un mediocru egolatru si smucit, plin de initiative populiste si cu foarte putina substanta reala. Se indreapta, de altfel, spre un esec electoral pe care face eforturi disperate, cel mai adesea demogogice, sa-l inlature, fiind dispus ca pentru asta sa cada chiar in pacatul xenofobiei, ridicol pentru un fiu de emigranti. Ma indoiesc insa ca Segolene Royale ar fi fost mai breaza, daca rezultatul ultimelor alegeri din Franta ar fi fost diferit.

Angela Merkel este, probabil, tot ce poate da mai bun acum politica germana, o femeie puternica, inteligenta, insa sub exigentele momentului. Daca o compari cu adevarata doamna de fier a Europei, inca neegalata Margaret Thatcher, sau cu mentorul sau, Helmuth Kohl, ramane la o dimensiune politica modesta. De altfel, inclusiv nemtii ii reproseaza ezitarile cu efecte dramatice in criza elena si declaratiile controversate care au periclitat grav soarta monedei unice si, mai nou, stabilitatea burselor. Chiar si acum, ezitarile doamnei Merkel au tinut in loc planul de recapitalizare a bancilor si solutia finala pentru Grecia.

In SUA, Barack Obama este o umbra a ceea ce ar fi trebuit si ar fi fost de asteptat sa fie. Omul are charisma, are cultura, are discurs, dar nu are suficienta viziune, profunzime si, ma tem, competenta sau, in orice caz, insuficiente pentru vremurile prin care trece acum America. Cu tot farmecul sau indiscutabil nu mi se pare nici macar ca se apropie de statura unui Ronald Reagan sau Bill Clinton, asta ca sa ma raportez doar la doi presedinti recenti ai SUA.

Ganditi-va ca in aceste momente la Casa Alba l-am fi avut pe Ronald Reagen, la Londra pe Margaret Thatcher, la Elisee pe Mitterrand sau pe Chirac, iar la Berlin pe Helmuth Kohl! Cum ar fi aratat politica si decizia europeana? Cat de curajoase si rapide ar fi fost masurile anticriza? Sau poate ar fi mai bine sa ne intrebam daca am fi ajuns la acest al doilea val al crizei, provocat in mare masura de reactia inadecvata a guvernelor la primul soc.

Probabil ca anii buni dinaintea acestei furtuni au inmuiat si politica, si electoratul. Fara razboi rece si in boom economic, marea politica s-a blegit, a scazut mizele si exigentele, iar atunci cand a fost pusa in fata unei incercari majore si-a aratat rapid limitele.

In Romania, situatia e diferita. Nu s-a inmuiat, ci a fost dintr-un bun inceput cam stearpa. Generatia seniorilor interbelici, cati mai traiau in 90, in frunte cu Corneliu Coposu, s-a cam dus, din nefericire, iar apoi in afara catorva figuri grele, al caror calibru este cert indiferent de vinovatiile pe care le au in spinare si indiferent de orientare politica, si ma refer aici la Ion Iliescu, Traian Basescu si Adrian Nastase, in rest n-am avut decat figuranti mai mult sau mai putin inspirati.

Vi se pare ca Emil Boc, Crin Antonescu, Victor Ponta sau Mircea Geoana fac parte cu adevarat din marea politica? Doar in lipsa de altceva mai bun. Nu mai avem personalitati precum cei din familia Bratianu, Iuliu Maniu sau Mihail Kogalniceanu.

Din nefericire, soarta Romaniei si a Europei nu au cum sa fie cu nimic mai bune decat dimensiunea liderilor care le conduc destinele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#criza datorii zona euro, #salvare zona euro, #summit zona euro, #recesiune zona euro , #Europa politica