Sondaj Gallup: "Me-first" sau "We-are-the-world"?

Vineri, 14 Februarie 2020, ora 14:40
3659 citiri
Sondaj Gallup: "Me-first" sau "We-are-the-world"?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Scade increderea in politicienii de top din lume, dar in Europa mai exista sperante. Acesta este rezultatul unui sondaj realizat de Gallup in 50 de tari. Angela Merkel si papa Francisc continua ca conduca in topul simpatiilor.

Care sunt preferintele electoratului de pe mapamond, asa cum reies din cel mai nou sondaj Gallup pe tema politicienilor de top?

Kancio Stoicev, presedintele Gallup International Association: Daca analizam ratingul liderilor globali, atunci cea mai importanta tendinta este ca aceste ratinguri scad aproape fara exceptie. Inregistram, asadar, o criza de leadership, care se accentueaza. Ceea ce este periculos, pentru ca am analizat 12 personalitati in functii de conducere, iar acesti politicieni reprezinta peste patru miliarde de oameni, adica mai bine de jumatate din populatia globului.

Altfel spus, asistam la o criza politica in privinta politicienilor de top. Daca ne confruntam cu o criza la nivelul celor care conduc peste jumatate din populatia de pe mapamond, atunci avem o problema serioasa.

In topul preferintelor, pe primele locuri se situeaza papa Francisc si cancelarul german, care se bucura de cele mai bune aprecieri. Cum sa interpretam aceste rezultate?

A fost un mesaj clar al oamenilor din toata lumea: ei prefera o atitudine reflexiva si moderata, precum si actiuni responsabile. Papa este perceput mai degraba ca o valoare de referinta, nu ca un politician. El este un lider spiritual.

In cazul cancelarului Merkel, ea a pierdut 5 procente fata de acum trei ani. Dar, la nivel mondial, ea se bucura pe mai departe de cele mai multe aprecieri si ramane cea mai larg acceptata personalitate cu functie de conducere. Ceea ce indica in mod clar atitudinea preferata de oamenii de rand, intervievati pentru acest sondaj.

Calificative slabe primesc conducatorii marilor puteri mondiale. Cum sa interpretam aceste rezultate?

Unii lideri politici au pierdut considerabil la capitole precum incredere si imagine, precum este cazul premierului din India, Modi. Dar si presedintele rus Putin si alti politicieni de top au pierdut teren.

Presedintele SUA, Donald Trump, ramane cu acelasi nivel negativ al ratingului ca si in urma cu trei ani. Potrivit masuratorilor noastre, el se mentine pe ultima pozitie in clasamentul celor 12 lideri globali.

In aceasta perioada observam doua tendinte: una bazata pe principiul "Me-first", care sprijina nationalismul etc, si o tendinta care deserveste varianta "We-are-the-world". Adica: ramanem uniti. Daca lumea va fi dominata de o superputere, atunci va urma imediat globalizarea, in paralel cu cresterea interdependentei.

Metaforic vorbind, daca intr-un oras exista doar un singur politist, atunci raportul de putere nu se modifica. Dar nu mai avem astfel de situatii. In lume exista cel putin patru superputeri: SUA, Rusia, Europa si China.

In aceasta situatie, procesul de globalizare nu numai ca a incetinit, dar a inceput un nou proces, cel de regionalizare. Regionalizare nu numai in sens geografic, ci si politic si cultural.

Nu este paradoxal ca Europa se clatina, dar politicienii europeni de top de bucura de cea mai mare incredere la nivel mondial?

Ca intotdeauna si aici exista doua fete ale medaliei: Europa este considerata de departe cea mai mare putere stabilizatoare. Pe de alta parte, Europa se confrunta cu o serie de probleme, de exemplu, cu de abia terminatul Brexit.

Europa este probabil ultima mare speranta a omenirii in aceste zile, pentru ca al ei "Soft Power" poate duce la o dezvoltare rationala, responsabila si pasnica. Problema este ca aceasta "Soft Power" s-ar putea sa nu mai fie de ajuns.

Din analizele dvs pe termen lung, care sunt marile tendinte in privinta pacii si a libertatii?

Pe termen lung, tendintele sunt pozitive. Gallup realizeaza aceste sondaje de 73 de ani. In urma cu 73 de ani, in capul oamenilor razboiul facea parte din cotidian. Astazi, pacea este norma acceptata. Stim ca evolutia nu a fost mereu la ordinea zilei. Lumea se schimba. Dar, din pacate, nu doar ca se schimba, ci se confrunta si cu noi provocari.

Si, daca observam in aceste zile imaginea politica globala, constatam cum sporesc confruntarile. In constiinta oamenilor domina o teama majora fata de un eventual esec al acestei noi ordini mondiale.

In acest context este important sa constatam ca, la nivel mondial, creste speranta ca Europa va juca un rol mai important in politica mondiala. Iar mesajul clar este ca politicienii europeni ar face bine nu doar sa inteleaga, ci sa si incerce cat de repede posibil sa renunte la luptele interne si sa se reorienteze catre temele globale.

Kancio Stoicev este presedintele Institutului pentru Sondarea Opiniei Publice si a Pietei Gallup International.

Interviul a fost realizat de Adelheid Feilcke.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Merkel papa Francisc sondaj , #Europa politica