Cum vede presa rusa independenta Scotiei

Autor:
Luni, 15 Septembrie 2014, ora 09:33
5373 citiri
Cum vede presa rusa independenta Scotiei

La 18 septembrie, scotienii voteaza pentru sau impotriva ruperii de Regatul Unit al Marii Britanii. S-ar putea pune capat astfel dependentei de 307 ani de Londra.

Un vot "da" ameninta sa lase Marea Britanie fara unele dintre cele mai importante instalatii de Aparare si ii va reduce semnificativ populatia si teritoriul, ceea ce va conduce la scaderea influentei internationale a acestui stat, apreciaza agentia rusa Ria Novosti.

Sursa citata arata ca Regatul Unit se confrunta cu doua referendumuri: unul care afecteaza geografia tarii, altul ce ar putea duce la taierea legaturilor cu cea mai mare piata a lumii, Uniunea Europeana.

Exista temeri ca Scotia, care a fost foarte pro-UE, va parasi Regatul Unit, inclinand balanta in favoarea euroscepticilor din Marea Britanie, ceea ce va da un nou impuls incercarilor de iesire din blocul european.

Cei care fac campanie in favoarea ramanerii in Regatul Unit sustin ca Scotia are deja o autonomie considerabila si sisteme de justitie si educatie proprii. Paradoxal, cei care cer "da" la referendum folosesc acelasi argument al continuitatii pentru a-si promova agenda, spunand ca regina va continua sa ramana in fruntea statului scotian si ca lira va ramane moneda Scotiei. In plus, noul stat va ramane in UE si NATO.

Cu toate acestea, liderul Partidului National Scotian (SNP), Alex Salmond, sustine ca numai independenta completa va transforma Scotia in tara in care merita sa fie.

Unul dintre beneficiile independentei, spune Salmond, este controlul asupra bogatelor rezerve petroliere din Marea Nordului, ceea ce va face din Scotia o tara bogata si prospera.

Sondajele de opinie arata ca tabara "nu" conduce, cu toate ca diferenta se reduce simtitor - pana la 48% dintre scotieni sunt dispusi sa rupa legaturile cu Londra pentru o Scotie libera.

In acest context, trebuie privita interventia extraordinara a reginei Elisabeta a II-a de duminica. Monarhul a vorbit la o slujba la Balmoral, domeniul sau din Scotia. Elisabeta le-a cerut scotienilor sa "se gandeasca foarte bine la viitor". Mama Elisabetei era scotiana.

Cu toate ca interventia sa nu a fost clar impotriva separarii, remarca surprinzatoare a reginei a fost privita de presa britanica drept un semn ca monarhul este de partea celor care conduc campanie "Mai bine impreuna".

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Marea Britanie Scotia independenta, #independenta Scotia , #Scotia