Premierul Scotiei inca vrea independenta: Intotdeauna exista lucruri care schimba circumstantele

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 21:31
2645 citiri
Premierul Scotiei inca vrea independenta: Intotdeauna exista lucruri care schimba circumstantele
Foto: Wikipedia

In viitor, Scotia si-ar putea declara independenta fara a fi necesara organizarea unui referendum, potrivit premierului scotian, Alex Salmond.

Desi referendumul a reprezentat "cea mai buna cale" spre suveranitatea statala, mai exista si alte modalitati de a o dobandi, a declarat acesta in cadrul unui interviu pentru Sky News, citat de The Independent.

Prim-ministrul a spus ca, daca Parlamentului scotian i-ar fi sporite puterile, ar exista "o situatie in care acesta ar fi independent din toate punctele de vedere, in afara de nume".

"Multe state au urmat aceasta cale", a adaugat scotianul.

In urma rezultatului referendumului organizat pe 18 septembrie, Salmond a declarat ca accepta infrangerea si ca acesta chestiune a fost clarificata "pentru o generatie".

Scotia refuza sa devina independenta - Ce zice premierul britanic Cameron

Insa, cu toate acestea, duminica el a afirmat ca "intotdeauna exista lucruri care pot schimba circumstantele", explicand ca daca partidele Regatului Unit esueaza in onorarea promisiunii de a spori puterile Scotiei, atunci organizarea unui alt scrutin vor putea fi justificata.

De asemenea, prim-ministrul a precizat si ca datele demografice incurajeaza dobandirea independentei Scotiei in urmatorii ani, majoritatea populatiei cu varsta de pana in 55 de ani votand pentru independenta.

"Cred ca destinatia este clara, trebuie sa dezbatem doar termenii si metodele. Scotienii din generatia mea sau mai mari ar trebui sa se priveasca in oglinda si sa se intrebe daca noi, ca majoritate, ca rezultat al deciziilor noastre, am impiedicat progresul pentru urmatoarea generatie", a explicat el.

De cealalta parte, Johann Lamont, liderul Partidului Laburist Scotian, a declarat ca Salmond nu ar trebui sa incerce sa "rastoarne vointa poporului intr-un fel de lovitura de stat".

"Dupa ce a pierdut intr-o maniera democratica referendumul pentru independenta, Alex Salmond sugereaza acum ca nationalistii pot ignora vointa suverana a poporului scotian. Vorbele lui sunt nedemocratice si o insulta la adresa oamenilor din Scotia. Probabil ca Salmond regrete rezultatele, dar reactia lui este periculoasa si gresita", a conchis Lamont.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#referendum Scotia Alex Salmond, #declaratii prim ministru Scotia, #independenta Scotia Alex Salmond , #Scotia