Scotia nu vrea independenta - rezultatele oficiale si reactiile partilor

Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 09:02
7538 citiri
Scotia nu vrea independenta - rezultatele oficiale si reactiile partilor

Scotienii au votat joi impotriva independentei de Marea Britanie, la un referendum la care prezenta la urne a fost covarsitoare, de aproape 85%.

Cifrele oficiale partiale anuntate vineri dimineata, dupa numararea voturilor din 31 dintre cele 32 de circumscriptii, arata ca 1.914.187 de persoane au votat impotriva independentei.

Era nevoie de 1.852.828 de voturi pentru ca unionistii sa iasa victoriosi, transmite

BBC.

Asadar, potrivit acestor date partiale, 55,42% din scotieni au votat impotriva independentei, iar 44,58 la suta pentru.

Votul de joi a fost punctul culminant al unei campanii de doi ani. Discutiile vor incepe acum pe delegarea mai multor atributii autoritatilor locale din Scotia.

Prim-ministrul Scotiei, Alex Salmond, a declarat deja ca isi accepta infrangerea, transmite BBC.

"Este important sa spunem ca referendumul nostru a fost un proces acceptat si consimtit si ca Scotia a decis in majoritate ca in acest stadiu sa nu devina o tara independenta. Accept verdictul poporului si fac apel la toti scotienii sa imi urmeze exemplul in a accepta verdictul democratic al oamenilor din Scotia", a declarat Salmond.

Premierul a cerut principalelor partide unioniste sa isi respecte promisiunile facute in campanie de a conferi puteri mai mari Parlamentului scotian.

Scotia refuza sa devina independenta - Ce zice premierul Cameron

La randul sau, premierul britanic, David Cameron, a mentionat ca toate promisiunile facute vor fi duse la indeplinire si ca toate cele patru natiuni ale regatului vor primi puteri sporite.

"Intr-un moment in care scotienii vor sa aiba mai multe puteri in gestionarea afacerilor lor, acest lucru se va extinde si asupra locuitorilor din Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord, care trebuie sa aiba, de asemenea, un cuvant mai greu de spus in ceea ce ii priveste", a declarat David Cameron vineri dimineata.

Scotia respinge proclamarea independentei - sondaj YouGov

Scotia reprezinta 8,3 la suta din populatia Marii Britanii si 9,2 la suta din Produsul Intern Brut.

"Ghidul idiotului" despre referendumul pentru independenta Scotiei

Relatia dintre Scotia si Regatul Unit dateaza de peste 300 de ani.

In anul 1707, regatele Scotiei si Angliei s-au unit, insa Scotia are propriul sistem legal si educational, iar din anul 1999 are si propriul Parlament. Acest lucru inseamna ca are puteri proprii, insa apararea, imigratia sau fiscalitatea sunt controlate de Parlamentul Marii Britanii - Westminster.

Pretul independentei Scotiei: Trebuie sa readere la UE

In anul 2011, Partidul National Scotian, al carui scop principal este independenta, a obtinut o majoritate covarsitoare la alegerile guvernamentale scotiene, lucru care a fost vazut drept o cerere pentru referendumul de independenta, lucru convenit in anul 2012 de guvernele Regatului Unit si Scotiei.

Mars impresionant cu 12.000 de persoane, in Scotia: "Istoria ne este luata. Ce le vom spune nepotilor?"

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Scotia rezultate referendum independenta, #Scotia independenta rezultate vot , #Scotia