Un scenariu sumbru pe care Europa l-a depasit

Sambata, 20 Septembrie 2014, ora 13:58
5034 citiri
Un scenariu sumbru pe care Europa l-a depasit

De cateva luni, europenii au urmarit cu emotie sondajele tot mai stranse, chiar amenintatoare, privind referendumul din Scotia, asezat mereu cam pe muchie de cutit.

Niciun sondaj publicat n-a fost in stare sa prevesteasca ferm si fara echivoc rezultatele prezentate vineri in presa intregii lumi: Marea Britanie ramane unita, Scotia nu se separa.

Periculoasa reactie in lant

Cu o eleganta demna numai de aprecieri, liderul gruparilor scotiene pro-independenta, Alex Salmond, si-a recunoscut infrangerea fara nicio ezitare, pronuntadu-se astfel: "Accept acest verdict al poporului si invit intreaga Scotie sa accepte verdictul pronuntat de poporul scotian".

Niciodata n-am auzit un asemenea final de scrutin si, mai ales de referendum, in tara noastra. Dimpotriva, totdeaua nemultumitii au contestat, au cerut renumararea voturilor, si-au reclamat adversarii, iar intr-unul din cazuri nemultumitul a amenintat ca va reclama la Curtea de la Venetia, desi nu era clar ce avea de reclamat.

Dar sa ne intoarcem la momentul Scotiei, care trebuie sa recunoastem ca a cam tinut Europa pe jar. Derutati de sondaje, analistii faceau in ultima vreme scenarii prevestitoare de cutremur: Scotia poate declansa o reactie in lant, dupa principiul dominoului.

Nu e greu sa observi ca microbul separatismului s-a tot latit, pornind de prin peninsula Iberica, trecand prin frumoasele provincii ale valonilor si ale flamanzilor, traversand si alte locuri pe care cititorul le stie si singur ca sa le mai amintesc eu, pana departe la rasarit, in valea Donului.

Un nor negru plutea deasupra continentului, iar separatistii de pe mai multe meridiane asteptau o scanteie, ca sa declanseze peste tot codul galben, daca nu cumva chiar unul portocaliu.

Cu respectarea statului de drept

Ecoul unui eventual succes al separatistilor din Scotia ar fi rasunat nu numai in spatiul britanic. Nationalistii de peste tot il asteptau ca pe o incurajare sa faramiteze continentul, in loc sa-l unifice si sa-l intareasca.

Pravda se si intreba zilele trecute ce explicatie le va da Europa separatistilor rusofoni din Ucraina, in cazul scindarii Marii Britanii. Este un mod de a pune problema in totala necunostinta de cauza.

Referendumul din Scotia s-a desfasurat cu respectarea statului de drept si conform prevederilor Constitutiei tarii pe cand referendumul din Crimeea (cu care fac uneori comparatii ziaristii rusi) si-a facut propria lege si s-a desfasurat cu ingerinte directe din partea vecinilor interesati. Nu suporta comparatie.

Nu suporta comparatie nici stilul in care se duce acum lupta separatista in estul Ucrainei, unde procesul democratic din politica s-a aplicat cu tancul si cu mitraliera, iar rezultatul se numara in morti si raniti.

Ziarul Le Figaro considera ca scrutinul din Scotia si mai ales modul cum au fost acceptate rezultatele constituie o lectie a democratiei. Lectia Scotiei ne invata intelepciunea unui popor care se fereste sa deschida cutia Pandorei in Europa.

Foarte semnificativ este un comentariu in ziarul France Info, unde autorul, declarandu-se fericit ca Scotia ramane asa cum este, adauga: "n-as fi vrut sa vad natiunile europene destramandu-se".

Pretul infrangerii

Judecand mai pragmatic, Die Welt din Germania considera ca pastrarea actualului status quo la care s-a ajuns isi va impune un pret: nationalistii, chiar in acest timp cand isi ling ranile, aspira sa obtina oarecare satisfactii in schimbul infrangerii.

Nazuinta lor este confirmata de insusi prim-ministrul Cameron, care, chiar vineri dimineata dupa comunicarea primelor rezultate partiale, le-a venit in intampinare, asigurand populatia ca este momentul sa reflecteze la acordarea unor drepturi in cadrul Regatului Unit, mai mult decat pana acuma.

S-ar putea ca evenimentele din Scotia sa indemne Guvernele si Parlamentele la mai mult spirit permisiv in raport cu minoritatile, ceea ce poate nici nu e rau.

Dar, pe de alta parte, chiar daca separatistii scotieni ar fi castigat la referendum, exercitiul democratic pe care si l-au impus, respectand statul de drept si constitutia tarii, tot ramane exemplu in fata celor care experimenteaza scrutinuri improvizate, nesocotind autoritatea si legea, cum a fost cazul in Crimeea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Scotia referendum, #rezultate referendum Scotia, #referendum independenta Scotia , #Scotia