15 atentate planuite pentru EURO 2016? Anchetatorii francezi nu cred asta

Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 08:03
2187 citiri
15 atentate planuite pentru EURO 2016? Anchetatorii francezi nu cred asta
Foto: Arhiva Hepta.ro

Anchetatorii francezi nu cred ca barbatul arestat de autoritatile ucrainene ar fi vizat comiterea de atentate la Euro 2016.

Un procuror de la Paris a sustinut, marti, ca este mult mai probabil ca francezul retinut de autoritatile ucrainene sa fie implicat in contrabanda, nu in organizarea a 15 atentate teroriste la Campionatul European de Fotbal.

Autoritatile ucrainene au descoperit zeci de arme semi-automate, detonatoare si 125 de kilograme de trinitrotoluen (TNT) in masina condusa de francez.

"Acest tanar este necunoscut serviciilor secrete franceze, iar autoritatile judiciare cred ca ar fi, mai degraba, vorba despre contrabanda de arme", a explicat procurorul Thomas Pison, citat de Reuters.

Intre timp, anchetatorii francezi au cerut sprijinul Kievului, insa nu au primit un raspuns oficial la mai mult de o zi dupa ce serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anuntat ca suspectul planuia sa organizeze mai multe atentate teroriste la Euro 2016.

Directorul SBU, Vasil Hritak, a declarat luni ca francezul de 25 de ani a contactat grupari armate de pe teritoriul ucrainean inainte de a fi retinut la frontiera poloneza. In portbagajul suspectului au fost descoperite diverse arme, printre care se numara un lansator de rachete, explozibili si mai multe pusti Kalasnikov.

De asemenea, autoritatile ucrainene sustin ca cetateanul francez s-a declarat impotriva migratiei masive, a globalizarii si raspandirii islamului. SBU a precizat ca barbatul planuia organizarea a 15 atentate teroriste asupra unor moschei, sinagogi, dar si cladiri guvernamentale.

Insa anchetatorii francezi se indoiesc ca barbatul ar avea un motiv terorist, iar cazul a fost predat brigadei de crima organizata.

Mai mult, procurorul Pison a precizat ca deocamdata nu se va cere extradarea suspectului.

Francezul locuia in satul Nant-Le-Petit din estul tarii, iar vecinii l-au descris drept un tanar muncitor, politicos si discret.

Anchetatorii francezi au descoperit in locuinta lui ingrediente pentru construirea unor dispozitive explozibile. De asemenea, francezul era un sustinator al gruparii de extrema dreapta "Renasterea Frantei".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#atentate EURO 2016 , #Franta