Atentat pe aeroportul din Orly: Un barbat a fost ucis. Era pregatit sa moara "in numele lui Allah" - UPDATE Martori povestesc momentele de groaza

Sambata, 18 Martie 2017, ora 22:55
29724 citiri
Atentat pe aeroportul din Orly: Un barbat a fost ucis. Era pregatit sa moara "in numele lui Allah" - UPDATE Martori povestesc momentele de groaza
Foto: Captura video YouTube

Aeroportul Orly din Paris a fost evacuat, sambata dimineata, cand un barbat a luat arma unui militar aflat in misiune de patrulare, dupa care a fost impuscat mortal de fortele de securitate de pe aeroport.

Catre ora locala 8.30 (9.30, ora Romaniei), la primul etaj al salii 1 de la Orly-Sud, un barbat a incearcat sa agreseze o patrula, din cadrul Operatiunii Sentinelle, cu scopul de a-i lua arma unei femei militar din patrula, alcatuita din militari ai Fortelor aeriene.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, dupa ce a indreptat asupra femeii militar arma cu care a tras la Garges, el a reustit sa ii ia pusca de asalt de tip Famas, dupa care a fost impuscat imediat.

Dupa ce femeia militar a fost "pusa la pamant" de atacator, cele doua colege ale acesteia au "deschis focul pentru a o proteja" si a "proteja intregul public", a declarat ministrul Apararii Jean-Yves Le Drian.

Atacatorul a spus ca era pregatit sa ucida si se afla acolo pentru "a muri in numele lui Allah", a afirmat sambata procurorul capitalei franceze, Francois Molins, scrie AFP.

A atacat patrula de militari strigand: "Lasati armele jos, sunt aici pentru a muri in numele lui Allah. In orice caz, vor fi morti", a declarat procurorul in cursul unei conferinte de presa.

Aeroportul a fost evacuat, traficul aerian a fost complet intrerupt, iar avioanele care ar fi trebuit sa aterizeze pe aeroportul Orly au fost redirectionate catre alte aeroporturi.

UPDATE 15:50 - Terminalul de Vest al aeroportului a fost redeschis, in timp ce terminalul Orly-Sud, unde a avut loc atacul, era in continuare inchis, a declarat pentru AFP Aeroports de Paris (ADP). In privinta Orly-Sud, "sosirile vor putea sa aiba loc din nou", insa in ceea ce priveste plecarile "riscam sa avem de asteptat cateva ore inainte de redeschide terminalul", a adaugat el.

Martorii povestesc scenele de groaza prin care au trecut. Atacatorul "tinea ostatica (o femeie) militar, o tinea de gat si ameninta alti doi militari cu pusca femeii", povesteste un martor, care era chiar la primul etaj al aeroportului, locul unde s-a intamplat incidentul.

"Am auzit voci rastite si am vazut militari care tineau in catarea armei o persoana", a spus el. "Era grav", "iar atunci ne-am indepartat si, coborand scarile, am auzit focuri de arma". Inainte sa plece, calatorul a avut timp sa vada un rucsac in mijlocul salii. "Nu stim ce era inauntru", a spus el.

Ministerul de Interne francez a anuntat ca nu au fost gasiti explozivi asupra barbatul impuscat.

Ulterior, anchetatorii au facut legatura cu un alt incident, care avusese loc cu cateva ore mai devreme, la nord de Paris.

Sambata, catre ora locala 6.55 (7.55, ora Romaniei), un barbat a deschis focul asupra a trei politisti, in timpul unui control rutier, la Garges-les-Gonesse (Val-d'Oise), la nord de Paris, si l-a ranit usor pe unul dintre ei. El a reusit sa fuga.

Apoi el a fost reperat la sud de Paris, la aproximativ 30 de kilometri, la Vitry-sur-Seine (Val-de-Marne), unde a navalit intr-un bar si a proferat amenintari si de unde a furat vehiculul unei femei, a declarat ministrul de Interne Bruno Le Roux.

El s-a dus dupa aceea la aeroportul din Orly, situat la aproximativ zece kilometri distanta.

In urma investigatiilor, s-a dovedit ca cel care a tras inspre politistii din trafic, ranindu-l pe unul, era aceeasi persoana care a luat arma militarului in aeroport, scrie Le Monde. Documentele prezentate de catre barbatul care a tras asupra politistilor in punctul de control din trafic sunt cele care au fost gasite asupra atacatorului impuscat in aeroport.

Cine este atacatorul

Barbatul ucis pe aeroportul din Orly este un francez in varsta de 39 de ani, un musulman radicalizat cunoscut autoritatilor franceze pentru fapte de drept comun, a declarat o sursa apropiata anchetei pentru AFP.

Numele atacatorului de la aeroportul din Orly identificat de presa drept Ziyed Ben Belgacem a fost confirmat de un oficial francez care are legaturi cu ancheta, pentru The Associated Press.

El era cautat de Politia Judiciara. Cazierul sau judiciar contine "noua mentiuni" ale unor fapte de drept comun, intre care jaf armat si trafic de stupefiante. De altfel, el a fost incarcerat din martie pana in noiembrie 2016.

"Detectat ca radicalizat", el a facut in 2015 obiectul unei perchezitii administrative care "nu a condus la nimic", a precizat o sursa din cadrul politiei.

Barbatul este cunoscut "politiei si serviciilor de informatii", a declarat, sambata, si ministrul de Interne Bruno Le Roux.

Potrivit Le Figaro, sectia antiterorista a Parchetului Parisului a deschis o ancheta.

Tatal, fratele si varul barbatului ucis pe aeroportul din Orly au fost plasati sambata la pranz in arest preventiv, o procedura pentru verificarea mediului atacatorului, relateaza AFP.

Hollande: Vigilenta va fi mentinuta la cel mai inalt nivel

Presedintele francez Francois Hollande a salutat sambata "curajul" politistilor si militarilor in fata unui "individ deosebit de periculos", in incidentul de pe Aeroportul Orly-Sud, relateaza Le Figaro.

"Presedintele republicii saluta curajul si eficienta de care politistii si militarii au dat dovada in fata agresiunilor comise de un individ deosebit de periculos si care a fost impiedicat sa dauneze", se arata intr-un comunicat emis de Palatul Elysee.

"Vigilenta va fi mentinuta la cel mai inalt nivel, iar Operatiunea Sentinelle si-a demonstrat utilitatea in completarea fortelor de politie si de jandarmerie", se mai arata in comunicat.

Franta e cu nervii intinsi la maximum, dupa o serie de atacuri jihadiste in care au fost ucisi peste 230 de oameni, intre ianuarie 2015 - iulie 2016. In plus, in urma cu doua zile un adolescent a deschis focul intr-o scoala din Grasse, in sud-estul tarii, iar la sediul FMI din Paris o persoana a fost ranita dupa ce a deschis un plic care continea o substanta exploziva. Presedintele francez Francois Hollande a catalogat incidentul ca fiind un "atentat".

Mai mult, vineri doi barbati au fost gasiti cu gatul taiat pe o strada din Paris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#aeroport Paris evacuat, #barbat ucis aeroport Orly Paris , #Franta