Cazul Khashoggi: 18 sauditi suspectati de implicare in omor nu mai pot intra in Franta si in Schengen

Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 20:58
3496 citiri
Cazul Khashoggi: 18 sauditi suspectati de implicare in omor nu mai pot intra in Franta si in Schengen
Foto: Arhiva Hepta.ro

Franta a impus sanctiuni impotriva a 18 cetateni sauditi suspectati de implicare in uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi pe 2 octombrie in consulatul tarii sale din Istanbul, a declarat joi Ministerul de Externe francez.

"Aceste masuri, decise de Ministerul de Interne, vizeaza interzicerea accesului acestor indivizi pe teritoriul national al Frantei, precum si in intreg spatiul Schengen", a afirmat Quai d'Orsay intr-un comunicat, relateaza AFP si Reuters.

"Este vorba despre masuri preventive, care pot fi revizuite sau extinse in functie de evolutia investigatiilor in curs", a adaugat sursa citata.

"Uciderea lui Jamal Khashoggi este o crima de o gravitate extrema, care in plus este indreptata impotriva libertatii presei si celor mai fundamentale drepturi", a precizat ministerul in comunicat.

Parisul se alatura astfel Berlinului care a anuntat luni sanctiuni similare. Aceste masuri au fost luate "in coordonare cu partenerii europeni, in special cu Germania", a afirmat ministerul francez.

Totodata, Ministerul de Externe francez a cerut autoritatilor saudite sa ofere un "raspuns transparent, detaliat si exhaustiv" cu privire la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Pe 15 noiembrie, Statele Unite au anuntat sanctiuni financiare - inclusiv inghetarea activelor din SUA - impotriva a 17 oficiali sauditi.

Uciderea jurnalistului saudit critic la adresa guvernului de la Riad a provocat o unda de soc la nivel mondial si a afectat considerabil imaginea Arabiei Saudite, in special cea a printului mostenitor Mohammed bin Salman, acuzat de presa si de oficiali turci sub rezerva anonimatului ca ar fi dat ordinul asasinarii lui Khashoggi.

Procurorul general al Arabiei Saudite a inculpat pana in prezent 11 persoane - din totalul de 21 de suspecti - si a cerut pedeapsa cu moartea impotriva a cinci dintre acestea, insa a respins orice responsabilitate a printului mostenitor saudit in acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Franta sanctiuni sauditi Khashoggi , #Franta