Revolta in Franta dupa ce judecatorii au refuzat sa elibereze o femeie gratiata de presedinte

Sambata, 13 August 2016, ora 20:07
17505 citiri
Revolta in Franta dupa ce judecatorii au refuzat sa elibereze o femeie gratiata de presedinte
Foto: Captura YouTube

Un tribunal din Franta refuza sa o elibereze pe Jacqueline Sauvage, condamnata in 2014 la 10 ani de inchisoare pentru ca si-a ucis sotul, desi presedintele Francois Hollande a gratiat-o.

Cazul femeii, care a spus ca sotul le-a violat pe ea si pe fiicele sale, a suscitat un val de emotie si o ampla mobilizare in Franta.

In 2012, Sauvage si-a impuscat sotul in spate de trei ori, la o zi dupa ce fiul lor s-a spanzurat, relateaza The Guardian.

Femeia s-a aparat spunand ca a suferit 47 de ani de abuzuri din partea sotului, care o amenintase chiar in acea dimineata.

Dupa ce a fost condamnata definitiv, la 10 ani de inchisoare, in decembrie 2014, cele trei fiice i-au adresat presedintelui o cerere de gratiere, sprijinita de numerosi parlamentari si de personalitati publice, si sustinuta de o petitie care a strans 400.000 de semnaturi.

Hollande i-a acordat la inceputul acestui an o gratiere partiala, facand astfel posibila eliberarea sa conditionata chiar in acest an.

Insa un tribunal din Melun, la sud de Paris, i-a refuzat vineri eliberarea conditionata.

Intr-o conferinta de presa ce a urmat deciziei, avocatele ei s-au declarat "socate" si au pus refuzul judecatorilor pe seama faptului ca "gratierea a fost detestata de intreaga breasla".

Procurorii, care au sustinut eliberarea femeii, au spus ca vor contesta decizia, care este criticata din toate partile. Primarul Parisului Anne Hidalgo a spus ca hotararea este "de neinteles".

Mai multe grupari feministe s-au revoltat si au caracterizat decizia drept "patriarhala" si ca pe o lovitura data victimelor violentei domestice.

Avocatele lui Sauvage au mai precizat ca in motivarea instantei sunt exprimate temeri ca eliberarea femeii va incuraja opinia publica sa o vada ca pe o victima, si nu ca pe o condamnata, "date fiind sprijinul si mediatizarea" de care s-a bucurat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#condamnata crima sot gratiere Franta , #Franta