Controversat proiect arhitectural in inima Frantei

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 11:25
2657 citiri
Controversat proiect arhitectural in inima Frantei
Foto: Tour Triangle

Un zgarie-nori de 180 de metri, planificat a fi construit in sud-vestul Parisului, tulbura spiritele. Dupa ridicarea restrictiilor de inaltime pentru noile constructii in capitala Frantei, in 2010, acesta este primul imobil ce risca sa strice linia orasului.

Dupa constructia nepopularului Tour Montparnasse, in 1973, Parisul a interzis constructia zgarie-norilor mai inalti de 36 de metri, cu scopul de a pastra frumusetea orasului, sistematizat in secolul XIX de baronul Haussmann, scrie CNN.

In 2010 restrictiile de inaltime au fost ridicate si, la cinci ani distanta, Tour Triangle, un proiect al arhitectilor elvetieni Herzog & de Meuron, sprijiniti de grupul european Unibail Rodamco, in valoare de 555 de milioane de dolari, risca sa tulbure serenitatea Parisului.

Tour Triangle este o cladire radicala si controversata in Paris. Abia la noua ani dupa ce a fost propus a fost aprobat, la limita, de consiliul municipal. Planul este sustinut de primarul socialist Anne Hidalgo, care insista pe dimensiunea economica a "triunghiului", cu 70.000 de metri patrati de birouri, cazari de lux si spatii de relaxare, precum si 3000 de locuri de munca. Altii arata ca imobilul poate transmite un semnal si altor investitori si arhitecti dornici sa construiasca in Paris.

Herzog & de Meuron sunt cei care au construit stadionul Bird's Nest din Beijing si Tate Modern din Londra. Arhitectii sustin ca noua cladire se va potrivi cu mediul inconjurator - forma sa triunghiulara reduce umbrele aruncate pe cladirile inconjuratoare si volumul compact limiteaza impactul la sol.

Un sondaj de opinie a relevat insa ca 62% dintre parizieni se opun din principiu zgarie-norilor, iar "Triunghiul" a generat o puternica opozitie. Problema principala a parizienilor e lipsa de locuinte, nu de spatiu de birouri, spun unii.

Sunt criticate si impactul ecologic si nepotrivirea cu linia orasului.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Franta zgarie nori, #Franta turn triunghi , #Franta