Ziare.com

Dar daca am trai in Franta? Ce salarii au medicii, profesorii si politistii acolo. Studiu comparativ

Joi, 20 August 2015, ora 07:50

   

Dar daca am trai in Franta? Ce salarii au medicii, profesorii si politistii acolo. Studiu comparativ
Pentru a avea o referinta neutra intr-o tara occidentala mai apropiata ca model cultural de Romania si cu o solida practica in domeniul statisticii sociale, am cautat rezultatele unei anchete structurale referitoare la veniturile lunare efective (dincolo de valori brute, de alte surse de venit, de impozitare diferita etc.), cu rezultate simple, pe intelesul tuturor, pe cateva ocupatii si domenii de activitate.

Am gasit, astfel, Ancheta bugetelor de familie din 2000-2001 din Franta (France Enquete budget des families). Nu are importanta ca valorile sunt din acea perioada, mai degraba avem o referinta ceva mai utila daca ne raportam la nivelul nostru de dezvoltare de acum si cel de atunci din Hexagon.

Importante sunt proportiile fata de media salariala, altele decat cele de la noi si care pot servi drept referinta, indiferent de nivelul absolut al banilor, data de guvern diferitelor categorii de angajati si de nivelul de salarizare din sectorul privat.

Salariile profesorilor si medicilor, din perspectiva practicii europene

Observatii:

  1. Salariile sunt mult mai compacte decat la noi, iar competentele dobandite in procesul de formare profesionala si importanta activitatii joaca un rol mai important.
  2. Cvasiegalitatea promovata la noi dintre Educatie si Sanatate nu exista in Franta. Acolo Sanatatii i se acorda, cel putin salarial vorbind, o importanta mai mare decat Educatiei, iar veniturile unui medic generalist se situau cu 45% peste cele ale unui cadru didactic, plasat la nivelul unei asistente de inalta calificare.
  3. Pompierii si politistii se afla ca nivel de salarizare sub Sanatate si sub Educatie, dupa cum ar fi firesc din perspectiva logica (dar nu si din perspectiva legislativa) la noi. Din moment ce anvelopa salariala a bugetarilor este una si aceeasi, daca unii primesc relativ prea mult, altii vor primi relativ mai putin.

Citeste mai departe despre Referinta Franta: Salariile sectoriale raportate la salariul mediu pe Curs de guvernare


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6724 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Comparativ incomplet.

Fara referire la costul vietzii ma lasa/ii lasa pe cititori,in vid informatzional.Cu referire la costul vietzii imaginea devine clara.
Nu cred ca cei din Franta ar castiga astfel mai putzin,dar atunci vedem adevarata diferentza.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor