Europa, tinta viespilor asiatice?

Sambata, 21 Mai 2011, ora 22:17
6731 citiri
Europa, tinta viespilor asiatice?

In urma cu sapte ani, Franta a fost afectata de aparitia unei specii de viespi asiatice, periculoase prin faptul ca provoaca o urticarie greu de tratat prin mijloace clasice.

Se crede ca insecta a fost adusa intamplator din China de catre un horticultor francez rezident in zona Lot-et-Garonne, din Franta. Probabil ca horticultorul a transportat pe teritoriul francez unul sau mai multe cuiburi complete, prelevate - nu se stie in ce scopuri - din regiunea Shangai.

Insecta, cunoscuta sub denumirea "vespa velutina", s-a dovedit foarte prolifica si s-a raspandit cu rapiditate indeosebi in Franta, unde in vara trecuta, invadase 39 de departamente, scrie 20 minutes.

Cercetari efectuate recent de catre entomologistii Muzeului National de Stiinte Naturale din Claire Viilemant prevad proliferarea in continuare a speciei in Europa, sau in cea mai mare parte a ei.

Tendinta privind proliferarea insectei pe continentul european este mai accentuata pe coastele Atlanticului, incepand cu nordul Portugaliei si continuand cu Irlanda, Anglia, Belgia, Olanda. De asemenea, este posibil sa afecteze coastele Mediteranei, indeosebi in partea italiana a acestora.

Alte regiuni ar putea fi mai putin afectate, desi nu este exclus ca vespa velutina sa invadeze si sudul Scandinaviei, vestul Rusiei, Georgia sau intreaga coasta estica a Marii Negre.

Cercetarile nu fac referire la coastele nord-vestice si vestice ale Marii Negre, din care face parte si tara noastra, ceea ce inseamna ca, macar din acest punct de vedere, am fi feriti.

Cu privire la metoda prin care s-a ajuns la aceste concluzii, unul din principalii cercetatori a declarat presei: "Am comparat traiectoria actualei invazii din Europa cu proliferarea insectei in Asia si am ajuns la concluzia ca in conditiile noastre, vor prefera regiunile cu o umiditate mai ridicata"

Litoralul spaniol a fost prima zona europeana in care a patruns insecta dupa Franta, ceea ce confirma punctul de vedere al cercetatorilor.

Deodamdata nu au fost gasite mijloace pentru a bloca proliferarea in continuare. In schimb, consecintele prezentei ei printre oameni este clara: viespea asiatica provoaca o urticarie grava la persoanele pe care le inteapa, sau care se gasesc in arealul locuit de insecta.

Nu este neglijabil nici rolul nefast al viespei in viata albinelor, care se imputineaza si devin mai putin productive in zonele invadate de viespi.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#vespa velutina invazie Europa, #viespi Asia invazie Europa, #viespi albine disparitie Europa , #Franta