Franta critica raportul ONU privind expulzarea romilor

Sambata, 28 August 2010, ora 13:22
1618 citiri
Franta critica raportul ONU privind expulzarea romilor

Ministrul francez de externe a criticat aspru raportul publicat de Comitetul ONU pentru eliminarea discriminarii rasiale, care a cerut Frantei sa evite expulzarile colective, relateaza Le Parisien.

"Niciodata presedintele republicii nu a stigmatizat o minoritate in functie de originea sa", a subliniat Bernard Kouchner, in replica la raportul ce se declara ingrijorat si de "intensificarea actelor si manifestarilor cu caracter rasist si xenofob" in Franta.

"Nu vom accepta niciodata ca o minoritate sa fie sanctionata pentru ceea ce este", a subliniat ministrul de externe. In opinia sa, Parisul nu poate accepta "caricaturile" acestui raport ONU.

Pierre Lellouche, secretarul de stat pentru afaceri europene, a notat numeroase erori factuale".

"Franta respecta scrupulos legislatia europeana, precum si angajamentele sale internationale in materie de drepturile omului", a spus anterior Ministerul de Externe, care a amintit ca romii se bucura de libera circulatie si de dreptul la sedere in statele din UE, dar acest lucru nu le ofera "un drept neconditionat de sedere".

Comitetul, format din 18 experti internationali independentei, cere guvernului francez sa creasca eforturile pentru combaterea intensificarii rasismului si xenofobiei si condamna ferm discursurile unor responsabili politici care incurajeaza acest fenomen.

"Comitetul este ingrijorat de intensificarea manifestarilor si violentelor cu caracter rasist fata de romi, pe teritoriul Frantei", potrivit raportului.

Aceste concluzii au fost formulate dupa examinarea resepctarii de catre Franta a tratatului international din 1969 ce interzice exluderea bazata pe rasa, culoare, origine nationala sau etnica. Franta face parte din cele 173 de state care au ratificat tratatul. Comitetul noteaza ca "potrivit unor informatii, romii au fost trimisi colectiv in tara lor de origine, fara sa fie obtinut liberul consimtamant, deplin si clar din partea tuturor persoanelor vizate".

Comitetul a mai invitat Franta sa "garanteze accesul romilor la educatie, sanatate, locuinte si alte infrastructuri temporare".

Jacques Pellet, adjunctul ambasadorului Frantei la ONU, a spus la 10 august ca "pentru a lupta impotriva discriminarii, este obligatoriu sa fie tratate si cauzele acestei probmele, adica lipsa integrarii acestei populatii in tara sa de origine".

Comitetul recomanda Frantei "sa afirme in discursurile si actiunile sale determinarea politica in favoarea intelegerii, tolerantei si prieteniei intre natiuni, grupuri rasiale sau etnice". El sugereaza "intensificarea eforturilor, folosindu-se toate mijloacele, mai ales condamnarea ferma a discursurilor rasiste sau xenofobe ce vine de la responsabili politici".

In final, Comitetul cere Frantei sa furnizeze intr-un an informatii despre actiunile intreprinse in urma acestor recomandari.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Franta raport ONU romi, #raport ONU expulzare romi , #Franta