Franta e cea mai amenintata tara, din cauza politicilor interne si externe - Analiza Reuters

Vineri, 15 Iulie 2016, ora 23:26
6624 citiri
Franta e cea mai amenintata tara, din cauza politicilor interne si externe - Analiza Reuters
Foto: Pixabay

Politicile externe si interne au facut ca Franta sa fie cea mai amenintata tara, se arata intr-o analiza realizata e Reuters.

"Terorismul este o amenintare care cantareste greu pe 'umerii' tarii si situatia va continua sa fie asa pentru mult timp", a spus premierul din Hexagon, Manuel Valls, vineri, dupa care a promis ca Parisul nu va sta cu mainile in san.

La randul sau, seful contraterorismului din Franta, Patrick Calvar, transmitea un avertisment similar in fata unei comisii parlamentare, in luna mai, cand principala frica era legata de sigurana participantilor la campionatul de fotbal EURO 2016. Pana la urma, evenimentul sportiv s-a incheiat fara incidente majore.

Dar atacul din Nisa a readus teroarea in aceasta tara, lovita pana nu demult de incidente sangeroase chiar in Capitala.

Motivele pentru care Franta a devenit principala tinta pentru gruparile islamiste radicale sunt mai multe. Ele incep de la operatiunile militare desfasurate in prezent si se duc pana in istoria destul de indepartate, la cruciadele din secolele XI-XV (dupa cum sustine propaganda Statului Islamic), cand crestinii au luptat cu musulmanii in Orientul Mijlociu.

Nu in ultimul rand, Franta, care are cea mai numeroasa minoritate islamica, are o cultura care nu pune pret pe manifestarile in public legate de religii. De exemplu, a interzis purtarea valului in public si purtarea pe cap a esarfelor in scoli si in institutii de stat.

Unii sustin ca acest lucru duce la omogenizarea populatiei, in timp ce altii vand in masurile de acest gen o ofensa adusa minoritatilor religioase. Asta in conditiile in care se promoveaza cutume precum vacante de Paste si Craciun.

Motive de ordin extern si intern

Franta are un rol activ din punct de vedere militar in Orientul Mijlociu si in Africa. De exemplu, organizeaza atacuri impotriva Statului Islamic si ofera pregatire pentru fortele kurde si ale guvernului irakian.

Intr-o prima reactie la atentatul de la Nisa, presedintele Francois Hollande a spus ca va intensifica aceste atacuri impotriva jihadistilor de la ISIL.

Pe de alta parte, militarii islamisti sunt infuriati si de unele decizii de ordin intern luate de Hexagon. In randul comunitatii musulmane care numara cinci milioane de persoane - cam 8 la suta din populatie - exista persoane care sustin ca sunt discriminate.

Multi musulmani traiesc in cartierele sarace din orasele mari si simt ca religia lor e asuprita in aceasta tara.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#motive atacuri Franta, #motive atacuri teroriste Franta, #atacuri teroriste Franta , #Franta