Franta isi poate face aliati pentru a bloca aderarea Romaniei la Schengen

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 23:15
3497 citiri
Franta isi poate face aliati pentru a bloca aderarea Romaniei la Schengen

Franta isi poate face aliati in cadrul Consiliului European pentru a incerca amanarea aderarii Romaniei la Schengen, invocand neindeplinirea la timp sau riguroasa a tuturor masurilor, avertizeaza un studiu, potrivit caruia in mediul guvernamental se vorbeste deja de octombrie 2011 ca data a aderarii.

"Franta isi poate face aliati in cadrul Consiliului European care se pot crampona de neindeplinirea la timp a tuturor masurilor din Planul de Actiune Schengen sau de indeplinirea la linie a recomandarilor ce au urmat vizitelor de evaluare", afirma studiul dat publicitatii luni de Centrul Roman de Politici Europene.

Raportul semnaleaza la capitolul "probleme politice" care ar putea aparea in calea aderarii Romaniei la spatiul Schengen problema neintegrarii sociale a romilor, adusa in discutie de Franta, dar si Mecanismul de Verificare si Cooperare in Justitie.

Procesul de aderare la Schengen presupune un calendar pentru indeplinirea unor masuri exclusiv tehnice, dar "la nivel politic pot aparea surprize", afirma CRPE. Aderarea unui stat la Schengen este in cele din urma o decizie politica, ce are nevoie de un vot in unanimitate din partea statelor care sunt deja membre. "In aceasta ecuatie Parlamentul European are doar un vot consultativ, decizia apartinand Consiliului", reaminteste CRPE.

Expulzarea rromilor din Franta, o lectie pentru Marea Britanie

"La inceputul procesului nu a fost introdus in calendarul de aderare niciun capitol referitor la situatia romilor, iar regulile nu pot fi schimbate in timpul jocului pentru ca asa cere un stat membru.

Cu toate acestea, Franta isi poate face aliati in cadrul Consiliului European care se pot crampona de neindeplinirea la timp a tuturor masurilor din Planul de Actiune Schengen sau de indeplinirea la linie a recomandarilor ce au urmat vizitelor de evaluare, intarziind astfel mai mult accederea Romaniei, dupa termenul din martie, anul viitor. In mediul guvernamental data vehiculata pentru accederea la Spatiul Schengen este undeva prin luna octombrie 2010", afirma autorul studiului, Ciprian Ciucu.

"Problema rromilor" a reizbucnit in acest an in Franta (dupa Italia si Spania in anii anteriori). Franta a procedat la repatrierea romilor din taberele ilegale oferindu-le acestora sume de bani pentru a accepta repatrierea.

Jandarmii francezi au "liste etnice" secrete cu rromi si alte minoritati

Ca urmare a acestei politici, Franta si-a atras critici din partea Comisiei Europene, din partea mai multor membri ai Parlamentului European si din partea unor organizatii ale societatii civile. In acest context s-a adus in discutie legarea temei integrarii romilor de accederea Romaniei (si Bulgariei) in Spatiul Schengen.

Plan de urgenta pentru integrarea rromilor

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a legat in cateva declaratii publice conditionarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen de "un plan de integrare a rromilor", un "plan de urgenta", fara sa fie clar cum ar trebui sa arate acest plan si ce ar trebui sa contina, reaminteste studiul CRPE.

Pozitia Romaniei a ramas constanta: nu exista nicio legatura intre cele doua subiecte - procesul de aderare la Schengen este unul exclusiv tehnic, in timp ce problema romilor, prin natura ei, este o problema comuna a mai multor state, fiind astfel o problema europeana. Autorul studiului recunoaste ca "Romania are dreptate" in sustinerea acestei pozitii, dar avertizeaza ca in cele din urma votul este politic.

Adrian Nastase despre problema rromilor: Franta incearca sa arunce vine doar pe noi

In ceea ce priveste stadiul reformei in justitie, "cateva state europene, printre care Franta, au declarat in mai multe randuri ca accederea Romaniei la Spatiul Schengen poate fi legata de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitie.

Cu toate ca nu exista o baza legala care sa faca legatura intre MCV si aderarea la Schengen, la nivel politic, Consiliul European poate amana intrarea in Schengen atat a Romaniei cat si a Bulgariei", atentioneaza din nou studiul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Franta Romania Schengen, #rromi Franta , #Franta
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
in primul rand Franta nu prea are ce cauta intr-o Europa a valorii ; Franta este singura tara africanizata din Europa ; in Franta sunt cartiere intregi unde nu este politie si politia reuseste sa intre acolo cu ajutorul armatei ( CRS ) au framasonii bani