Franta le garanteaza medicilor salarii de 55.000 de euro pe an. Romania le stimuleaza plecarea (Opinii)

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 10:59
5459 citiri
Franta le garanteaza medicilor salarii de 55.000 de euro pe an. Romania le stimuleaza plecarea (Opinii)

Statul francez urmeaza sa garanteze un minim salarial de 55.000 euro pe an acelor medici care doresc sa se angajeze in zonele unde cadrele medicale sunt deficitare.

Sa ne intelegem, in Franta problema nu se pune ca la noi, in sensul ca medicii nu se grabesc sa paraseasca tara, ca sa se angajeze in alte tari prospere. Pur si simplu, ei prefera anumite orase si anumite parti din tara, unde viata este mai prospera, mai atractiva si - probabil - unde mai exista si alte oportunitati, in afara de clasicul salariu.

Franta isi pretuieste medicii

Ministerul Sanatatii din Paris a constatat ca s-au creat astfel regiuni unde lipsesc cadrele medicale, in timp ce in alte zone sunt chiar excedentare.

Fireste, echilibrarea se poate face numai prin atragerea interesului celor vizati, pentru ca ei insisi sa isi doreasca angajarea in locuri mai bine remunerate si cu perspective de afirmare profesionala.

In acest context, autoritatile au hotarat sa garanteze un minimum salarial aratat mai sus, prin alocarea de la stat a diferentei de venit, acolo unde el se situeaza sub respectivul prag, scrie Le Figaro.

De altfel, Ministerul Sanatatii din Franta a anuntat ca va prezenta guvernului la mijlocul lunii decembrie o lista cu masuri de atragere a medicilor tineri spre regiunile deficitare, masuri din care face parte si asigurarea salariului minimal cu contributia statului.

Perspectiva tinerilor medici nu vizeaza in primul rand asigurarea salariului garantat, cat are in vedere faptul ca, in regiunile unde cadrele medicale sunt insuficiente, se afla un numar mare de medici in varsta care isi asteapta vremea pensionarii.

Noii veniti au ocazia sa-si desavarseasca formarea in apropierea lor, iar atunci cand acestia se vor retrage, sa le preia activitatea, inclusiv salariile, care pentru posturile respective sunt mult mai substantiale decat actualul minim garantat.

In acest mod, subventia statului are de fapt un caracter temporar, dar poate rezolva o importanta problema sociala si de sanatate.

Ce-i de facut cu absolventii nostri, care pleaca?

Stilul in care cauta francezii sa-si rezolve o carenta constatata in sistemul lor merita cunoscut insa de noi, romanii. Aici, problema se pune altfel: lipsa de medici nu se constata intr-o regiune sau alta a tarii, se constata peste tot.

Absolventii sunt tentati sa paraseasca tara, iar politicienii sunt concentrati pe acele probleme care le aduc popularitate si voturi. Intuitia le spune ca niciodata medicii n-au constituit grosul celor sositi la cabina de vot.

Ca urmare, nu s-au prea observat la noi masurile de a atrage tinerii absolventi, pentru ca ei sa ramana in tara, langa familiile lor. In schimb, oficialii nostri s-au tot grabit sa satisfaca pretentiile unor categorii zgomotoase, care au primit pe parcurs drepturi uneori exorbitante.

N-as vrea sa numesc aceste categorii, le cunosc toti telespectatorii, nici liderii lor nu sunt necunsocuti. Ei s-au etalat pe ecrane ostentativ, ca sa vada lumea ca reprezinta pe cineva si sa simta oficialii cam ce urmeaza, daca nu li se da satsfactie.

Tinerii medici nu s-au repezit zgomotos in piata Victoriei si in fata Parlamentului, ramanand sa aleaga intre un salariu care altadata era etichetat "de dactilografa" si autoexilarea.

Nu cunosc solutie la aceasta problema, dar constat inca o data ca din facultatile de medicina ies anual mii de absolventi, medicii din tara se imputineaza, iar oficalii nostri, de stanga, de dreapta, de centru si de unde or mai fi ei, nu lasa de inteles ca baga de seama ce se intampla.

Altii insa, cu probleme incomparabil mai putin dureroase decat ale noastre, baga de seama si iau masuri.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#salariu minim medic, #doctori Franta salarii, #salarii medici Franta , #Franta