Franta: Parada militara de 14 iulie va fi in culorile africane

Duminica, 11 Iulie 2010, ora 17:57
1874 citiri

La 50 de ani de la cucerirea independentei, militari din 13 foste colonii franceze din Africa Sub-Sahariana vor conduce miercuri, 14 iulie, in calitate de "frati de arme", traditionala parada de 14 iulie de pe bulevardul Champs-Elysees din Paris, transmite duminica AFP.

"Celebram legatura de sange, relatia nascuta din contributia trupelor africane la apararea si la eliberarea Frantei", a scris presedintele Nicolas Sarkozy intr-un mesaj adresat participantilor.

"Mii de soldati veniti din Africa au murit pentru Franta in cele doua razboaie mondiale", a amintit seful statului francez, precizand ca urmasii lor vor fi primiti "ca frati de arme" dar si "ca reprezentanti ai unor natiuni independente, cu o istorie deja indelungata".

France Presse aminteste ca, la ora 10.00 (8.00 GMT), potrivit unie traditii neschimbate, presedintele Sarkozy va ajunge la sensul giratoriu de la l'Etoile, va fi intampinat de seful Statului Major al armatelor, amiralul Edouard Guillaud, dupa care va trece trupele in revista si va merge pe Champs-Elysee la bordul unei masini deschise.

Defilarea aeriana va fi deschisa de avioanele Alpha Jet (Patrouille de France) cu un element special anul acesta: participarea a circa 20 de aparate ale flotei aeronavale care aniverseaza 100 de ani.

Pe detasamente de circa 30 de soldati, cele 13 state africane care vor defila sunt Benin, Burkina Faso, Camerun, Republica Central-Africana, Congo, Gabon, Madagascar, Mali, Mauritania, Niger, Senegal, Ciad si Togo. Invitata, Cote d'Ivoire va fi reprezentata de ministrul apararii, dar fara a participa la defilare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#parada Paris, #zi nationala Franta , #Franta