Din 11 mai, Franta incepe sa iasa din carantina. Oamenii nu vor reveni curand la viata de dinainte de covid

Luni, 20 Aprilie 2020, ora 09:06
6299 citiri
Din 11 mai, Franta incepe sa iasa din carantina. Oamenii nu vor reveni curand la viata de dinainte de covid
Foto: Facebook Edouard Philippe

Premierul Edouard Philippe a prezentat duminica principiile unei iesiri lente din carantina incepand cu 11 mai, care se va baza pe testarea masiva a populatiei si pe izolarea bolnavilor, informeaza AFP.

Francezii nu vor reveni "imediat si, probabil, nu foarte curand la viata de dinaintea" crizei COVID-19, a avertizat seful guvernului francez, in cadrul unei conferinte de presa la care a fost prezent si ministrul sanatatii, Olivier Veran.

Ca urmare a solicitarii presedintelui Emmanuel Macron de a prezenta un plan de iesire din carantina pana la sfarsitul lunii aprilie, premierul a schitat liniile acestuia fara a intra in detalii, in conditiile in care neincrederea populatiei este in crestere, iar criticile din partea Opozitiei se inmultesc.

Edouard Philippe a insistat asupra a "trei elemente esentiale" pentru inceperea ridicarii masurilor restrictive.

Un prim element va fi continuarea respectarii "gesturilor de bariera" precum distantarea sociala, ce va fi insotita de generalizarea purtarii mastilor in public. Purtarea mastilor va deveni probabil obligatorie in mijloacele de transport in comun.

Anticipand impunerea unei astfel de obligatii, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anuntat distribuirea gratuita in farmaciile din capitala a 500.000 de masti din panza lavabile spre sfarsitul lunii aprilie si a peste 2 milioane in luna mai.

Un al doilea element vizeaza necesitatea realizarii rapide de testari numeroase, a mai precizat premierul francez. Obiectivul guvernului este de a putea efectua 500.000 de teste saptamanal pana la ridicarea carantinei "daca aveti simptome (...) sau daca ati fost in contact apropiat cu o persoana despre care se stie ca este bolnava", a precizat ministrul sanatatii. In cazul unui rezultat pozitiv, pacientii vor trebui izolati fie acasa, fie intr-un loc special, ca de exemplu in hoteluri.

Prim-ministrul Edouard Philippe s-a exprimat cu prudenta in privinta scenariilor de dupa 11 mai, indicand ca sunt in studiu mai multe ipoteze pentru redeschiderea scolilor: fie diferentiat, in functie de cat de afectate sunt anumite teritorii de epidemie, fie cu participarea unei jumatati din elevii claselor, astfel incat acestia sa se deplaseze la scoala doua saptamani pe luna, alternativ, fie utilizarea localurilor in mod diferit, prin folosirea unor spatii mai largi decat clasele unde au loc cursurile in mod obisnuit.

In al treilea rand, premierul francez a facut apel la continuarea, pe cat de mult posibil, a telemuncii.

Pentru magazine, cozile trebuie organizate cu respectarea distantei minime de un metru si cu punerea la dispozitie de geluri dezinfectante hidroalcoolice.

Ministrul sanatatii a anuntat ca, incepand de luni, se va permite membrilor de familie sa isi poata vizita rudele din caminele de batrani, in "conditii extrem de limitate" si in "unitatile in care sunt gazduite persoane cu dizabilitati".

"Va trebui sa invatam sa traim cu virusul", a afirmat premierul Frantei, subliniind ca, pentru moment, populatia este departe de a se fi imunizat, ca nu a fost identificat un tratament si ca nu se asteapta crearea unui vaccin mai devreme de jumatatea anului viitor.

Viata de zi cu zi a celor 67 de milioane de francezi va continua sa fie afectata: "Nu este rezonabil sa ne imaginam ca vom calatori in strainatate foarte curand", a mai spus Philippe.

Presedintele Consiliului stiintific, Jean-Francois Delfraissy, avertizase ca "nuntile, zilele de nastere si reuniunile de familie numeroase trebuie evitate in lunile urmatoare".

Ramai pe Ziare.com pentru a afla cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de Covid-19, transmise in format LIVE text.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#plan reducere restrictii covirus Franta , #Franta
Comentarii