Legea imigratiei, adoptata in Franta: Rromii expulzati, pedepsiti daca se intorc

Luni, 21 Martie 2011, ora 12:56
5291 citiri
Legea imigratiei, adoptata in Franta: Rromii expulzati, pedepsiti daca se intorc
Foto: GlobeHoppers

Legea imigratiei, un act normativ contestat si care vizeaza rromii, prin prevederea expulzarii strainilor care sunt agresivi si ocupa ilegal spatiul public, a fost aprobata saptamana trecuta de deputatii francezi.

Legea, care este considerata de Guvernul francez ca fiind initiatoare a reformei in domeniul imigratiei, este criticata de asociatiile pentru drepturile omului, pentru faptul ca vizeaza comunitatile de rromi stabilite pe teritoriul Frantei, informeaza Le Monde.

Prevederea ceruta de Nicolas Sarkozy, ca cetatenii care comit infractiuni grave sa-si piarda cetatenia franceza, a fost eliminata, insa o serie de alte masuri sunt de natura sa afecteze comunitatile de imigranti.

Parlamentul European propune sanctiuni pentru statele care nu integreaza rromii

Legea introduce termenul de "abuz de sedere pe termen scurt", care permite expulzarea cetatenilor europeani care pleaca si se intorc de mai multe ori in Franta, in vederea prelungirii sederii. In prezent, un cetatean european poate sta in Franta doar trei luni. In plus, cetatenii europeni care constituie "o povara pentru sistemul de asistenta sociala" vor fi de asemenea expulzati, iar imigrantii nu vor mai putea beneficia de tratament in spitalele de stat.

Casatoriile aranjate in vederea obtinerii cetateniei vor fi pedepsite cu amenzi usturatoare, de pana la 30.000 de euro, iar minorii nascuti pe teritoriul Frantei vor fi obligati, la implinirea varstei de 18 ani, sa depuna o cerere scrisa de obtinere a cetateniei franceze.

Rromii, arabii si negrii, victime ale rasismului in Europa

In plus, noua lege prevede ca cetatenii care sunt expulzati vor fi pedepsiti, daca incearca sa se intoarca. Asociatiile de protectie a drepturilor omului avertizeaza ca aceasta prevedere incalca dreptul la libera circulatie al europenilor.

Legea mai prevede ca un cetatean european care sta in Franta de peste trei luni si mai putin de trei ani si care este un "pericol pentru ordinea publica" , prin agresivitate sau prin ocuparea unui teren public, poate fi expulzat. Pana in prezent, imigrantii nu puteau fi expulzati decat voluntar, cu un ajutor de 300 de euro la intoarcerea in tara de origine.

In ciuda expulzarilor, numarul rromilor din Franta nu a scazut

Masurile luate de guvernul francez anul trecut, de demolare a taberelor de rromi amplasate ilegal pe spatiul public si de expulzare a sute de persoane, majoritatea din Romania si Bulgaria, au provocat un adevarat scandal international. Oficialii de la Bruxelles au condamnat masurile de expulzare, sustinand ca se incalca dreptul la libera circulatie, insa Franta nu a cedat, presedintele Nicolas Sarkozy cerand ca persoanelor acuzate de infractiuni grave sa li se retraga cetatenia franceza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rromi expulzati, #lege imigratie Franta, #rromi expulzati pedepsiti , #Franta