Marsuri impotriva austeritatii in Franta: 200.000 de oameni au iesit in strada

Joi, 01 Mai 2014, ora 23:26
1513 citiri
Marsuri impotriva austeritatii in Franta: 200.000 de oameni au iesit in strada
Foto: Le Monde

Zeci de mii de persoane au iesit in strada, joi, in toata Franta, cu ocazia zilei de 1 mai, pentru a protesta fata de "austeritatea" impusa de guvernul socialist si pentru a-si exprima nemultumirea fata de prestatia presedintelui Francois Hollande, la doi ani dupa alegerea acestuia.

Pentru al doilea an consecutiv, sindicatele franceze au manifestat separat, unii - printre care CGT - defiland contra politicii guvernului, ceilalti - inclusiv CFDT - preferand sa se adune sub tema Europei.

Aveti mare grija, daca mergeti in Turcia sau Franta

Sindicatele sustin ca au iesit in strada 210.00 de oameni, in intreaga Franta, in vreme ce autoritatile sustin ca au participat la marsuri sub 100.000 de persoane.

"1 Mai, ziua internationala a muncitoarelor si muncitorilor. Uniti impotriva austeritatii!", era inscriptionat pe banderola din primul rand al marsului prin capitala, unde s-au remarcat mai multi lideri ai stangii radicale.

Pe numeroase pancarte era scris: "Ajunge cu austeritatea, majorati salariile", "Nu austeritatii, da distribuirii" sau "Guvernul lui Hollande: guvern de bogati pentru bogati".

In frunte, liderul CGT, Thierry Lepaon, a declarat ca ii este greu sa faca diferenta intre politica lui Francois Hollande si cea a predecesorului sau de dreapta Nicolas Sarkozy.

Confruntari violente la Istanbul - protestatarii s-au batut cu politistii (Video)

Dupa cinci ani de defilari in comun sub mandatul lui Nicolas Sarkozy, in 2013 cele doua principale centrale sindicale din Franta au sarbatorit separat Ziua Muncii.

De la preluarea puterii de catre Francois Hollande, in mai 2012, CGT si CFDT au avut puncte de vedere divergente in privinta mai multor reforme, indeosebi in privinta pensiilor

In prezent, sindicatele se pozitioneaza diferit fata de programul de stabilitate bugetara al guvernului socialist, care prevede avantaje fiscale pentru intreprinderi in valoare de 40 de miliarde de euro, insotite de un plan de economii de 50 de miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#marsuri austeritate Franta, #protest austeritate Franta, #protest Hollande Franta , #Franta