Milioane de francezi nu stiu sa scrie si sa citeasca, iar asta costa enorm

Sambata, 05 Septembrie 2015, ora 16:50
5495 citiri
Milioane de francezi nu stiu sa scrie si sa citeasca, iar asta costa enorm
Foto: Hepta.ro

Conform cifrelor oficiale, difuzate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), doar in spatiul metropolitan al Frantei sunt inregistrate 2,5 milioane persoane adulte cu varste intre 16 si 65 de ani (7% din populatie) ca "analfabeti functionali".

Spre deosebire de analfabetii propriu-zisi, care nu au fost niciodata la scoala, acestia au pasit prin clasele scolilor, dar nu si-au format deprinderea de a scrie sau de a citi. Practic, ei nu pot comunica in scris si nici nu pot primi comunicarile altora. Sunt tot nestiutori de carte, ca si ceilalti analfabeti.

Referindu-se la aceasta categorie, ziarul La Tribune aminteste ca cifra nu este o noutate. Agentia Nationala de Lupta Contra Analfabetismului din Franta (ANLCI) o constatase inca din anul 2011, dar nu s-a imbunatatit intre timp. Dupa o clasificare care imparte adultii pe 5 nivele de pregatire, ANLCI consemneaza urmatoarele in raportul sau:

"Numai 7,7% dintre adultii francezi (cu varste intre 16 si 65 ani) se situeaza la nivelele cele mai ridicate (4 si 5) privind lecturarea si scrierea curenta a textelor, iar la nivelul 3, se situeaza 11,8%. In comparatie, media tuturor tarilor aderate la OCDE este de 11,8% si respectiv 38,2%.

In ce priveste capacitatea de a lucra cu cifrele in activitatea profesionala sau casnica, 8,3% din francezi se situeaza la nivelele 4 si 5 si 29% la nivelul 3, in timp ce media tuturor tarilor din cadrul OCDE este 12,4 si respectiv 34,4%".

Ziarul mai citeaza un raport al Comisariatului General pentru strategie si prospectiva de pe langa Guvernul francez (CGSP), care arata despre capacitatea de lectura si de calcul a adultilor ca in Japonia este de patru ori mai ridicata decat in Franta, iar in Finlanda de doua ori.

Pe baza acestor constatari, institutia a intocmit un program menit sa reduca in urmatorii zece ani numarul analfabetilor aflati la nivelul cel mai de jos de la 7,7% la 3,5%, ramanand "doar" 740.000 de persoane.

In numarul de mai sus au fost incluse atat efectele programului special, cat si acele efecte care provin din procesul demografic, tinand seama de faptul ca nestiutorii de carte predomina in randul generatiei celei mai in varsta.

Asta nu inseamna insa ca tineretul nu va avea si el nevoie de o instruire primara. Conform aceluasi raport, in fiecare an sunt identificati 31.000 de tineri incapabili inca sa se foloseasca de litere si cifre.

Ziarul mentioneaza ca, in prezent, Franta cheltuieste anual 160 milioane de euro pentru actiunea de alfabetizare. Fata de aceasta cifra, s-a calculat ca programul propus pe urmatorii zece ani va cheltui inca 50 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#analfabeti Franta, #program alfabetizare, #analfabeti Finlanda, #analfabeti Japonia , #Franta