Notre-Dame de Paris, o catedrala a artei si a peste 850 de ani de istorie

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 07:07
10469 citiri
Notre-Dame de Paris, o catedrala a artei si a peste 850 de ani de istorie
Foto: captura Twitter

Catedrala Notre-Dame, construita intre secolele al XII-lea si al XIV-lea, "inima Parisului", asa cum au numit-o francezii, reprezinta un "simbol al pacii" si inseamna totodata "toata istoria si cultura Frantei".

Imaginile impresionante ale turlei in forma de sageata prabusite, luni, in incendiul devastator, au facut inconjurul lumii si au starnit o emotie generala in Franta, in special.

Turla, care avea 93 de metri, a fost construita din 500 de tone de lemn si 250 de tone de plumb. Ea a fost reconstruita de Viollet-le-Duc in secolul al XIX-lea. Era in curs de restaurare.

"Doamna noastra in alb", asa cum o mai numesc francezii, monument in stil gotic, sediu al Arhiepiscopiei Parisului, se afla in Ile de la Cite, in centrul Parisului.

Intrarea in cel mai vizitat monument al Frantei se face prin trei porti bogat ornamentate. Fatada dantelata prezinta doua turnuri patrulatere de cate 69 de metri fiecare.

Interiorul, impozant, coplesitor, se inalta pe trei randuri de coloane: 130 de metri lungime, 45 metri latime si 35 de metri inaltime. Pana la 10.000 de persoane incap in interior. Statui, picturi si obiecte de cult fac parte din patrimoniul monumentului. Este vizitat anul de 13 milioane de oameni.

1163 este data traditionala retinuta pentru momentul in care a fost pusa prima piatra a catedralei, in prezenta papei Alexandre al III-lea. Constructia a inceput pe locul unui lacas de cult dedicat sfantului diacon Stefan si a durat pana in 1345.

Edificiul a suferit modificari in secolele XVII si XVIII.

La inceputul secolului al XIX-lea, o noua conventie este semnata in iulie 1801 si Notre-Dame va fi sub semnul cultului roman la 18 aprilie 1802.

Acest monument spiritual si cultural a inspirit numerosi artisti. In 1831, Victor Hugo a publicat romanul sau "Notre-Dame de Paris" care va fi un mare succes. In 1844, guvernul regelui Louis-Philippe I decide restaurarea catedralei din Paris si construirea unei sacristii.

Proiectul de restaurare a fost incredintat arhitectilor Eugene Viollet-le-Duc si Jean-Baptiste Lassus. In 1857, dupa moartea lui Lassus, Viollet-le-Duc va ramane singurul maestru al operei. "A restaura un edificiu, nu inseamna sa-l intretii, sa-l repari sau sa-l refaci, ci sa-l readuci intr-o stare in care nu a fost niciodata", spunea Viollet-le-Duc.

Napoleon a fost incoronat aici imparat al Frantei la data de 2 decembrie 1804.

Cele doua razboaie mondiale nu au afectat monumentul.

Din 1990 pana in 1992, marea orga, devenita in secolul XX cea mai cunoscuta din lume, face obiectul unei restaurari ample.

De notat este si ampla campanie de curatare a fatadei de vest, care a durat mai mult de 10 ani si care, gratie restauratorilor de la Monuments Historiques si a tehnicienilor, a permis ca din anul 2000 aceasta bijuterie arhitecturala medieval sa poata fi admirata in toata spledoarea sa.

Catedrala era in curs de restaurare de mai multe luni, in special pentru curatare, dupa ce a fost innegrita din cauza poluarii.

"Notre-Dame de Paris nu este doar o catedrala, vestigiu al unei epoci in care barbatii priveau catre cer, este casa comuna, arc pentru istoria noastra. Este o parte inestimabila a Frantei care a fost devastata de flacari", incepe un articol publicat de Le Figaro. Strajuita de Sena, Catedrala "este vas pe care ne putem imbarca si in care putem naviga in afara timpului", spunea Francois Mauriac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Notre Dame Paris incendiu, #Notre Dame Paris istorie , #incendiu Notre Dame