Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Noul ministru francez de Externe primeste botezul focului

Autor: Ana Ilie
Vineri, 18 Mai 2012, ora 11:58
1355 citiri
Noul ministru francez de Externe primeste botezul focului

La aproape trei decenii dupa ce a fost numit cel mai tanar premier al Frantei, Laurent Fabius, nou-numit ministru de Externe, se confrunta cu un botez al focului, avand pe agenda imediata probleme spinoase precum Afganistanul, Siria si Iranul.

In februarie, cand campania prezidentiala era in plina desfasurare in Franta, Francois Hollade l-a trimis pe Fabius in China, pentru a construi, in numele sau, contacte cu guvernul de la Beijing, aminteste France24. Fabius a plecat din capitala chineza dupa doar 24 de ore, cu coada intre picioare, dupa ce nu a reusit sa convinga niciun oficial important sa se intalneasca cu el.

Dupa numirea la MAE francez, Fabius, in varsta de 65 de ani, are alta greutate pe plan extern, si va avea nevoie din plin de aceasta, intrucat Franta este confruntata cu mai multe probleme presante in exterior.

Descris drept un adevarat "elefant" al Partidului Socialist, o noua aluzie la "greutatea" sa, Fabius, care a mai fost ministru de trei ori, va avea nevoie de toata experienta acumulata pana acum. Daca inainte de victoria lui Hollande in tutul doi al prezidentialelor Fabius declara ca doreste sa puna capat "incoerentelor" predecesorului sau, Alain Juppe, analistii sunt de parere ca schimbarea de la Quai D'Orsay nu va insemna neaparat o politicia externa noua.

Una din cele mai presante chestiuni care il asteapta pe Fabius este Siria. Anterior numirii, acesta s-a declarat pregatit sa inaspreasca pozitia Frantei fata de liderul Bashar al-Assad. Fabius s-a declarat chiar in aprilie de acord cu o interventia ONU in Siria, unde actiunile regimului impotriva propriilor cetateni sunt "abominabile".

O alta chestiune in care Fabius si-a declarat pozitia limpede este Afganistanul - noul ministru de Externe doreste sa se lucreze pentru o solutie politica, intrucat e convins ca cea militara nu da rezultate. Mai mult, va trebui sa gaseasca o modalitate pentru a duce la indeplinire una din promisiunile electorale ale lui Hollande, aceea de a retrage trupele franceze din Afganistan pana in 2012, cu doi ani inainte de retragerea programata.

Este o decizie asteptata de unii, insa nu va fi usor de digerat de catre aliatii occidentali ai Frantei, Marea Britanie si SUA, la intalnirea de saptamana viitoare de la Chicago, unde summitul NATO va constitui prima proba de foc pentru Fabius.

In fine, un alt dosar urgent pe biroul lui Fabius este cel al Iranului su programul nuclear al acestei tari. Fabius s-a declarat deja "absolut ostil" perspectivei ca Iranul sa obtina capacitatea de a lansa o arma nucleara, intrucat ar fi "extrem de periculos pentru regiune". Cu toate acestea, s-a exprimat impotriva unei lovituri preventive a Israelului, care prezinta "riscuri enorme". Pentru moment insa, Fabius va continua politica initiata de predecesorul sau, de a combina sanctiunile cu eforturile de negociere cu regimul.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#politica externa Franta prioritati, #Laurent Fabius probleme externe Franta , #Franta