Peste 100.000 de francezi au protestat fata de "guvernul care uraste familia"

Luni, 03 Februarie 2014, ora 14:01
1749 citiri
Peste 100.000 de francezi au protestat fata de "guvernul care uraste familia"
Foto: Reuters

Peste 100.000 de conservatori francezi au participat la marsuri in Paris si Lyon duminica, acuzand guvernul de "ura impotriva familiei", dupa legalizarea casatoriilor homosexuale si alte politici avute in vedere despre care ei spun ca vor dauna familiilor traditionale.

Demonstrantii, care si-au exprimat frustrarea in crestere fata de guvernul din ce in ce mai nepopular de stanga, au denuntat si programele scolare in care au fost introduse lectii privind egalitatea intre sexe, si au cerut guvernului sa nu legalieze procedurile medicale care ar putea ajuta cuplurile de acelasi sex sa aiba copii, scrie Reuters.

Cei mai multi dintre cei care au participat la marsuri fac parte din familii din clasa mijlocie, unii dintre ei venind la mars si cu copii in carucioare. Guvernarea presedintelui Francois Hollande, care a atins noi recorduri de impopularitate in sondaje, a amanat alte reforme sociale pana dupa alegerile municipale care se vor tine in martie.

Protestatarii, multi mobilizati prin organizatii catolice, printre care se aflau chiar si musulmani, au avertizat guvernul sa nu legalizeze posibilitatea ca lesbienele sa poata recurge la fertilizare artificiala sau sa permita barbatilor homosexuali sa caute mame surogat pentru a avea copii.

Legea franceza permite in acest moment fertilizarea asistata pentru cuplurile cu probleme de infertilitate. Cuplurile de lesbiene care vor acelasi lucru trebuie sa treaca in Belgia sau in Spania, unde aceasta practica este legala.

Ministrii guvernului francez au dat asigurari ca aceste proceduri nu sunt avute in vedere, dar protestatarii nu ii cred. Cardinalul Philippe Barbarin, arhiepiscopul de Lyon, a fost in fruntea marsului impreuna cu Kamel Kabtane, rectorul Marii Moschei, a spus ca e foarte posibil ca amendamentele respective sa fie adaugate legii atunci cand aceasta va ajunge in Parlament peste cateva luni.

Ministrul de Interne francez, Manuel Valls, a vorbit intr-un interviu duminica despre "fortele intunecate" care divizeaza tara si a sugerat ca protestarii conservatori au legaturi cu radicalii de dreapta care au tinut saptamana trecuta un protest terminat cu violente si sloganuri anti-semite.

Ca la fiecare miting tinut in Franta, politia si organizatorii au oferit cifre diferite privind numarul de participanti la mars. Astfel, politia a estimat ca marsul a adunat 80.000 de oameni, in timp ce organizatorii au vorbit de peste 500.000 de oameni.

Protestatarii au tintit si noua programa scolara care prevede lectii despre egalitatea intre sexe, un proiect care deocamdata este testat in cateva scoli. Ei acuza ca aceste lectii predau asa numita teorie a genului, care spune ca rolurile de barbat si femeie, asa cum le cunosc copiii in mod traditional, sunt doar constructe sociale, si ca de fapt nu exista diferente.

Ministrul Educatiei, Vincent Peillon, a insistat ca programul "ABC-ul Egalitatii" vrea sa ii invete pe copii ca baietii si fetele au drepturi egale, dar criticii au respins aceasta explicatie, iar unii dintre ei au spus ca astfel sunt incurajatii copiii sa devina homosexuali.

Conservatorii sunt de asemenea furiosi pe faptul ca guvernul a facut mai acesibil avortul saptamana trecuta si planuieste sa legalizeze sinuciderea asistata.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Franta marsuri antiguvernamentale homosexuali lebiene, #Franta mars conservatori impotriva homosexuali, #Franta mars conservatori ura familie , #Franta