Premiera in Europa: Franta a distrus trei tone de fildes, langa Turnul Eiffel (Video)

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 18:22
3336 citiri
Premiera in Europa: Franta a distrus trei tone de fildes, langa Turnul Eiffel (Video)
Foto: Le Progres

Franta a distrus, joi, langa Turnul Eiffel, trei tone de fildes confiscat de la diversi traficanti, o premiera in Europa, cu scopul de a sensibiliza opinia publica si a-si arata hotararea de a lupta impotriva acestui gen de comert ilicit aflat in crestere la nivel mondial.

Aproximativ 700 de colti de elefanti neprelucrati (2,3 tone) si peste 15.000 de obiecte cantarind in total 800 kg (statuete, bijuterii etc.) au fost puse intr-un concasor, pulberea obtinuta urmand sa fie arsa.

"Suntem primii in Europa si tragem astfel un semnal foarte puternic al angajamentului Frantei de a combate comertul ilegal cu speciile amenintate, cu alte state ca SUA, Regatul Unit, Germania, China si tari africane", a declarat Nicolas Hulot, trimisul special pentru protectia planetei, informeaza Le Progres.

In calitate de aparator al elefantilor, Hulot a vorbit de "situatia tragica" existenta mai ales in Africa Centrala unde "60% din populatia acestor mamifere a fost distrusa in 10 ani".

"Desigur, este o etapa, nu sfarsitul luptei", a adaugat Nicolas Hulot, reamintind ca acest comert ilegal cu fildes "nu este doar o problema de mediu, ci si o problema de securitate majora deoarece banii sunt reinjectati in alte tipuri de trafic (arme, droguri etc.), ceea ce destabilizeaza anumite regiuni ale Africii".

In ultimele luni, si alte tari precum China, Statele Unite, Filipine au procedat la distrugerea partiala a stocurilor de fildes de contrabanda, adica importat dupa moratoriul pe comertul international cu aceasta materie, decretat in 1989.

Respectivele demersuri reflecta uriasa preocupare internationala pe tema supravietuirii elefantilor, tinand cont de existenta unei cereri puternice de fildes in China.

"Nivelul de reinnoire a speciilor este inferior nivelului braconajului", a subliniat Philippe Martin, ministrul Ecologiei, dupa ce a avut loc arderea celor trei tone de fildes, reamintind ca Franta s-a angajat inca din decembrie sa distruga sistematic noile capturi.

Pana acum, fildesul confiscat era stocat de vami sau instante si uneori dat muzeelor. Tot in decembrie, anul trecut, Franta a hotarat sa dubleze amenzile pentru traficul ilegal cu speciile amenintate si sa intensifice metodele de investigare.

De asemenea, ministrul francez al Ecologiei a vorbit de necesitatea "colaborarii intre tari, iar la nivel national intre serviciile vamale, politie, justitie", tinand cont de "dimensiunea internationala a traficului".

ONG-urile franceze invitate sa asiste la extraordinara operatiune din Paris au salutat angajamentul Frantei in acest sens.

Traficul cu fildes, motivat de cererea exploziva pe piata chineza si intr-o masura mai mica pe cea a Thailandei, este in prezent in crestere, in ciuda moratorului privind comertul international pe acest produs.

Populatia elefantilor africani este estimata la aproximativ 500.000 de specimene, adica cu jumatate mai putin decat in anii '80.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#fildes distrus Franta, #fildes contrabanda elefanti, #elefanti ucisi contrabanda , #Franta