Premierul francez vrea interzicerea valului islamic in universitati

Joi, 14 Aprilie 2016, ora 13:51
2531 citiri
Premierul francez vrea interzicerea valului islamic in universitati
Foto: Arhiva Facebook/ Manuel Valls

Premierul francez Manuel Valls a generat o noua controversa dupa ce a declarat ca valul islamic ar trebui interzis in universitati si ca majoritatea concetatenilor sai se indoiesc ca religia musulmana este compatibila cu valorile republicii franceze.

Prim-ministrul socialist a fost intrebat intr-un interviu acordat cotidianului Liberation daca valul ar trebui interzis prin lege in universitati si a raspuns ca acest lucru "ar trebui facut", dar este dificil din cauza prevederilor constitutionale, informeaza The Guardian.

Colegii sai de cabinet l-au contrazis insa. Ministrul pentru Invatamant Superior, Thierry Mandon, a aratat ca, din moment ce valul nu este interzis in societatea franceza, iar studentii sunt adulti, acestia au tot dreptul sa il poarte.

Ministrul Educatiei, Najat Vallaud-Belkacem, a subliniat ca studentii au "libertate de constiinta si libertate religioasa" si ca universitatile franceze primesc o multime de studenti straini a caror cultura poate presupune purtarea unor anumite haine.

Chestiunea purtarii valului in universitati a mai fost ridicata in trecut de politicieni de dreapta, precum fostul presedinte Nicolas Sarkozy, care s-au pronuntat tot pentru o interdictie. Rectorii s-au opus insa intotdeauna unei astfel de masuri.

Purtarea valului islamic este o problema indelung disputata in Franta, care are o legislatie foarte stricta in privinta simbolurilor religioase. Acestea au fost interzise in scolile de stat in 2004, dar si in randul angajatilor in sectorul serviciilor publice. In 2011, valul care acopera toata fata (niqab sau burqa) a fost interzis in toate locurile publice.

Franta a interzis oficial valul islamic in spatii publice

Insa in decembrie anul trecut, Observatorul laicitatii, un organism consultativ care functioneaza din 2013 in Franta, a decis ca nu este "nici util, nici oportun" sa fie reglementata purtarea simbolurilor religioase, inclusiv a valurilor, in universitati.

Valls a mai fost criticat si dupa o declaratie privind valorile islamice.

"Mi-ar placea sa fim capabili sa demonstram ca islamul, o mare religie mondiala si a doua religie in Franta este la baza compatibila cu republica, democratia, valorile noastre si egalitatea intre barbati si femei", a spus premierul francez.

Premierul francez denunta cresterea "insuportabila" a rasismului: Nu trebuie sa se mai teama

Intrebat daca insinueaza ca nu este asa, Valls a raspuns: "Anumiti oameni nu vor sa creada asta, majoritatea francezilor se indoiesc, dar eu sunt convins ca este posibil".

Presedintele Observatorului islamofobiei, asociatie sub egida Ministerului de Interne, Abdallah Zekri, s-a declarat exasperat de faptul ca premierul francez a sugerat ca musulmanii din Franta nu au dovedit deja ca religia lor este in totalitate compatibila cu viata din aceasta tara.

Violente langa Paris, din cauza valului islamic

Doua frantuzoaice au fost amendate pentru ca au purtat valul musulman

Dupa atentatele de la Paris din noiembrie, guvernul socialist condus de Valls a adoptat o pozitie ferma privind chestiunile de securitate. Premierul a mai declarat recent ca musulmanii ultraconservatori, adeptii miscarii Salafi, desi reprezinta doar 1% dintre musulmanii din Franta, sunt singurii care se fac auziti.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Franta valul islamic, #valul islamic , #Franta