Premierul Frantei: Vesti proaste pentru francezi si Europa

Sambata, 02 August 2014, ora 13:46
4540 citiri
Premierul Frantei: Vesti proaste pentru francezi si Europa

Premierul Manuel Valls a pregatit vineri populatia franceza si partenerii sai europeni pentru vesti proaste in sectorul economic, o situatie "dificila" care ar urma sa impiedice Franta sa-si respecte obiectivul de reducere a deficitelor, relateaza Reuters.

"Trebuie sa reformam, sa reformam, sa reformam neobosit", a declarat primul ministru intr-o conferinta de presa, marcata de promisiunea de a spune "francezilor adevarul" despre starea economiei pe care doar consumul pare sa o intretina.

"La nivel european, cresterea si inflatia sunt in scadere in raport cu cele la care ne asteptam", a constatat seful guvernului dupa ultima sedinta de guvern, inaintea unei vacante de 15 zile pentru echipa sa.

"Riscul deflatiei este real", a continuat Manuel Valls, potrivit caruia politicile europene in fata acestui pericol "nu sunt eficiente", regretand in special lipsa de initiativa fata de nivelul euro, considerat prea ridicat in raport cu dolarul.

Potrivit unui participant, presedintele Francois Hollande a anuntat in timpul reuniunii ca "vointa Frantei va fi de a promova un nivel realist al euro" pe langa partenerii sai europeni.

Ca o prima consecinta a incetinirii cu obstinatie a cresterii, Franta nu-si poate permite sa-si reduca deficitele in mars fortat cu riscul "de a anula cresterea".

"Acesta este motivul pentru care vom continua sa ne reducem deficitul intr-un ritm echilibrat, compatibil cu situatia noastra economica", a spus Manuel Valls, care a refuzat totusi sa revizuiasca in scadere, intr-un viitor apropiat, previziunile guvernului care afiseaza un deficit de 3,8% si 3,0% in 2015, conform angajamentelor sale europene.

La jumatatea lunii august, ministrul finantelor Michel Sapin va face un bilant al situatiei economice si al conturilor publice, "fara sa ascunda nimic", a promis Manuel Valls jurnalistilor.

Francois Hollande a criticat acest mesaj in fata ministrilor sai. "El a spus ca trebuie privite cifrele cresterii si ale deficitului asa cum sunt si ca realismul situatiei cere inainte de toate voluntarism pentru a o corecta", a declarat el, potrivit unui participant.

Conform aceleiasi agentii, premierul francez pregateste un turneu in capitalele europene la intoarcerea din vacanta, incepand cu Berlinul, unde se va intalni cu Angela Merkel in septembrie, pentru a obtine ca reducerea deficitelor publice sa se poata face in Franta intr-un ritm care sa nu sufoce o activitate inca sovaielnica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Franta economie, #probleme Franta economie , #Franta