Ramadanul, sarbatorit in Europa

Marti, 02 August 2011, ora 16:43
4596 citiri
Ramadanul, sarbatorit in Europa
Foto: Le Parisien

Sarbatoarea de Ramadan a inceput oficial luni dimineata, in Franta, si va dura 30 de zile, pana la sfarsitul lunii august.

Ramadanul este cea de-a noua luna a calendarului islamic, luna postului, si reprezinta cea mai importanta sarbatoare musulmana, scrie Le Parisien.

Sarbatoarea de Ramadan e sarbatorita in Franta de peste 6 milioane de musulmani, urmand ca marti sa inceapa si in Maroc si alte state arabe.

Peste un miliard de musulmani din intreaga lume vor intra in postul Ramadanului si vor duce un trai de abstinenta si rugaciune timp de 30 de zile. De la rasaritul Soarelui si pana la apus, adeptii credintei islamice nu vor manca, consuma lichide si nici nu vor fuma.

Ziua de post si de rugaciune se va incheia la apusul Soarelui, cu o masa traditionala numita lftar.

A noua luna din calendarul islamic cerebreaza perioada in care profestul Muhammad a primit revelatia coranica.

Purtatorul de cuvant al Marii Moschei din Paris a declart pentru presa, ca: "intr-o tara non-musulmana, cum este Franta, sarbatorirea Ramadanului este meritorie, deoarece ispitele sunt mari, mai ales in toiul verii". El a mai precizat ca femeile insarcinate, copii si oamenii bolnavi sunt scutiti de acest post.

In urma cu un deceniu, prima zi a Ramadanului era la mijlocul lunii noiembrie. Calendarul musulman este un calendar lunar, denumit Hijri, iar luna calendaristica are doar 29,53 zile.

Acesta este motivul pentru care exista un avans de 10-12 zile fata de calendarul nostru Gregorian. Ultima data cand sarbatoarea de Ramadan a inceput in august, a fost in 1979, urmand ca abia in 2043 sa mai fie tot in aceasta luna.

In luna de purificare spirituala, postul este practicat zilnic din zori si pana in amurg. Durata sarbatorii este mai mare atunci cand Ramadanul se apropie de solstitiul de vara din 21 iunie.

Ramadanul este luna iertarii si a milei, iar religia islamica stabileste postul ca un mijloc de purificare si ca o dovada de credinta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#ramadan musulmani, #ramadan Europa, #ramadam islam , #Franta